Woede over sluiting Lucent-fabriek

Management wijt besluit aan overcapaciteit

Bij Lucent Technologies zal opnieuw een groot aantal mensen op straat komen te staan. Minder dan een jaar na het schrappen van meer dan tweehonderd werkplaatsen, kondigde de onderneming de sluiting aan van de fabriek in Huizen. De vakbonden reageren verontwaardigd op het besluit. "Lucent heeft gewoon zijn personeel belazerd", aldus Jan Immerzeel van de Industriebond CNV.

De fabriek in Huizen biedt werk aan 575 mensen. Door het staken van de productie vervallen tevens 127 ondersteunende arbeidsplaatsen in Hilversum en Huizen. De fabriek sluit op de laatste dag van 1998. Lucent Technologies, leverancier van ondermeer telecommunicatie-netwerken, heeft diverse reorganisaties achter de rug. In 1993 verloren 420 werknemers hun plek. Lucent maakte destijds nog deel uit van telecomgigant AT&T. Een jaar geleden kwam de onderneming op eigen benen te staan. In december verdwenen 258 arbeidsplaatsen. Vakbondsman Immerzeel noemt de laatste aankondiging van de sluiting een "slechte zaak". Hij vindt de argumenten van Lucent allesbehalve overtuigend. "We hebben vorig jaar met de reorganisatie ingestemd om de fabriek toekomst te geven. Er zijn aanbevelingen gedaan, die door Lucent slechts voor een klein deel zijn uitgevoerd. Sommige afspraken zijn niet nagekomen. De herstructurering diende de fabriek compacter te maken. Nu is een van de argumenten om tot sluiting over te gaan het feit dat de fabriek te compact is. Ik plaats grote vraagtekens bij het waarheidsgehalte van de argumenten, want Lucent laat tegenstrijdige geluiden horen." Woordvoerder Tom van Koppen van Lucent benadrukt dat de sluiting het resultaat is van een lange-termijnstudie. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Lucent te kampen heeft met overcapaciteit in de productie. "De personeelsreductie van december vorig jaar was gebaseerd op onze inzichten van toen. We waren destijds net zelfstandig." De vakbonden kondigden verzet aan tegen het besluit. Lucent is momenteel in onderhandeling met een aantal bedrijven over de verkoop van de fabriek in Huizen. Eventuele overname kan gepaard gaan met vervangende werkgelegenheid voor het personeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.