Tweestrijd over standaard voor kabelmodems in zicht

De wereldwijde doorbraak van kabelmodems loopt ernstige vertraging op nu er een standaardenstrijd is losgebarsten. In Europa en de Verenigde Staten zijn namelijk twee consortia van IT-bedrijven opgericht die elk een eigen 'standaard' steunt voor deze hoge-snelheidsmodems. In de Verenigde Staten heeft een dergelijke strijd zich de afgelopen twee jaar voorgedaan bij 56k-modems.

Het Europese Kabel Modem Consortium (Ecmc) bevordert en ontwikkelt producten op basis van het Amerikaanse 'multimedia cable network system' (Mcns). Deze technologie staat ook bekend als de 'data over cable system interface specification' (Docsis). Mcns is in de Verenigde Staten min of meer de 'de facto' standaard. De Ecmc wil met deze technologie ook voet aan de grond krijgen in Europa. Internationale leden van dit samenwerkingsverband zijn ondermeer 3Com, Broadcom, Cisco, Dassault, General Instrument, Motorola en Pace.

Tegenhanger

Tegelijkertijd werkt de Amerikaanse tegenhanger, het dic (davic (digital audiovisual international council) interoperability consortium), aan het doordrukken van een eigen standaard. Hierbij gaat het ironisch genoeg om een Europese technologie; dvb-rccl (digital video broadcasting - return channel for cable and local microwave distribution systems). De Amerikaanse en Europese bedrijven die dit initiatief steunen zijn onder andere Alcatel, Cocom, Divicom, Hughes Network Systems, Nokia, Sagem en Simac. Tot nog toe lijken de meeste Europese kabelmaatschappijen de voorkeur te hechten aan het dvb/davic-systeem.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.