Dsl-aanbieders afhankelijk van netwerkeigenaar bij vernieuwing adsl

Wachten op KPN

Dit artikel delen:

De twee kandidaat-opvolgers van adsl, adsl 2+ en vdsl, verdragen elkaar slecht in het telefonienetwerk. De meeste dsl-aanbieders opteren voor adsl 2+. Alleen grootmacht KPN heeft zijn keuze nog niet gemaakt.

De twee kandidaat-opvolgers van adsl, adsl 2+ en vdsl (very high bit rate dsl), zitten in elkaars vaarwater. De frequenties die adsl 2+ gebruikt voor de upstream-verbinding overlappen met de downstream-frequenties in vdsl. Als deze twee modemtechnieken naast elkaar gebruikt worden op verschillende aderparen in dezelfde kabel is de kans op verstoringen groot. Adsl 2+, dat snelheden tot 25 mbps over de telefoonlijn mogelijk maakt, is relatief eenvoudig in te voeren. De bestaande modems zijn met een aanpassing van de firmware geschikt te maken voor deze opwaardering. Ook zit deze vernieuwing het bestaande adsl niet in de weg.

Kortere afstanden

Vdsl is veel lastiger in te voeren doordat de pieksnelheden van deze technologie van 50 mbps alleen over korte afstanden (maximaal een kilometer) te realiseren zijn. Dsl-aanbieders die met vdsl aan de slag willen gaan, zullen hun apparatuur in de kabelverdeelkasten in de wijk moeten plaatsen. Kleinere dsl-aanbieders, waaronder Bbned, hebben door het gemak van invoering en de beperkte investering het oog nu al op adsl 2+ laten vallen. De pas door Wanadoo geïntroduceerde Livebox is geschikt voor adsl 2+.
KPN doet op dit moment intensief onderzoek naar de twee mogelijkheden voor opwaardering, aldus woordvoerder Bram Oudshoorn. TNO Telecom onderzoekt in opdracht van het concern de verstoringen die beide technieken veroorzaken. Oudshoorn stelt dat in de nabije toekomst beide dsl-varianten mogelijk naast elkaar te gebruiken zijn. Er is een centraal overleg tussen dsl-aanbieders om verstoringen in het spectrum tegen te gaan. Een werkgroep van de stichting Fist (Forum voor Interconnectie en Speciale Toegang) buigt zich sinds enige maanden over spectraal management van de nieuwe dsl-varianten.
Arthur van den Ende, technisch directeur bij Bbned, is het wachten onderhand beu. "De markt staat al driekwart jaar in de wachtstand doordat KPN zijn keuze nog niet gemaakt heeft." Bbned heeft adsl 2+ uitgeprobeerd in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Het bedrijf noteerde snelheden van 23 mpbs voor het ophalen en 1 mbps voor het wegsturen van informatie. "Het is een veelbelovende opvolger van consumenten-adsl die zonder noemenswaardige investeringen snel in te voeren is. Vdsl wordt een trage en dure uitrol", aldus Van den Ende.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.