Frans softwarebedrijf verbindt oude met nieuwe technieken

Hulpmiddelen koppelen legacy-systemen aan het web

"Elke technische ontwikkeling laat zijn sporen na. Meestal zijn nieuwe ontwikkelingen aanleiding om afstand te doen van bestaande technieken. Dat betekent een forse desinvestering. Daarom heeft mijn bedrijf zich altijd gespecialiseerd in het koppelen van bestaande met nieuwe technieken."

Dit zegt Russel Teubner, oprichter van de gelijknamige software-onderneming. Onlangs werd Teubner overgenomen door het Franse Esker dat software levert waarmee gebruikers via hun PC of werkstation toegang kunnen krijgen tot databases en applicaties. Teubner is gespecialiseerd in software voor het koppelen van 'legacy'-applicaties met Internet, intranet en extranet.
 
Vorig jaar juli kreeg Esker, dat 180 mensen in dienst heeft, een notering aan de Parijse beurs Nouveau Marche. Dit legde het bedrijf geen windeieren; het afgelopen jaar verdrievoudigde de omzet naar zestien miljoen dollar. Om de omzet in Amerika te vergroten, ging het op zoek naar een Amerikaanse partner met aanvullende producten. Die werd gevonden in het in 1983 opgerichte Teubner, gevestigd in Stillwater in Oklahoma. Dit bedrijf is gespecialiseerd in software voor het verbinden van oude, ofwel legacy-systemen met nieuwe technieken als Internet en extranet.

Relatief klein

Volgens Stephen Drake, onderzoeker bij IDC, heeft Esker met de overname van Teubner een goede slag geslagen. "Dankzij de overname van Teubner heeft Esker nu een afgerond productenpakket voor gebruikers die toegang willen tot Internet, intranet en extranetten. Met een totaalomzet van 25 miljoen dollar is het wel een relatief klein bedrijf. Hun grootste concurrent Attachmate, heeft een omzet van 320 miljoen dollar. De komende jaren zal Esker zijn marktaandeel dan ook flink moeten vergroten", stelt Drake.
Hij stelt dat Esker dankzij de overname van Teubner een technologische voorsprong heeft op de concurrenten. Maar de concurrentie ligt op de loer. IBM heeft een aandeel van 30 procent in de markt van 'host access', die wereldwijd een omvang heeft van ongeveer één miljard dollar. Daarna volgen Attachmate, Wall Data, Open Connect, Netmanage en Esker.

Mainframe

Het vlaggenschip van Teubner is Corridor, dat de koppeling vormt tussen applicaties op het mainframe en Internet, intranet, extranet. Een opvallend product is de fax-server Faxgate. Russel Teubner stelt dat het faxverkeer jaarlijks met 30 procent toeneemt. "Volgens diverse analisten bedraagt het aandeel van de lijnkosten van de fax bij grote bedrijven ongeveer 40 procent van de telefoonkosten. Door het automatiseren van faxverkeer kan een grote onderneming aanzienlijk op de kosten besparen. In de praktijk is de investering op Faxgate binnen een paar maanden terugverdiend."
Teubner heeft een uitgesproken mening over ontwikkelingen in de informatietechnologie. "In de IT zijn er altijd golfbewegingen. De trend van centraal naar decentraal beheer herhaalt zich om de paar jaar. Er zijn ook trends, zoals downsizing waar je na een paar jaar niets meer van hoort. Kenmerkend is dat elke nieuwe golf zijn sporen na laat."
Teubner signaleert ook de trend dat IT-projecten steeds sneller geïmplementeerd moeten worden. "Onder druk van innovaties willen bedrijven dat hun projecten sneller in de lucht zijn. Maar die eis is vaak niet reëel, want implementeren blijft een tijdrovende klus."

Markten versmelten

In Nederland worden de producten van Esker op de markt gebracht door distributeur Ilion Networking, dat begin dit jaar Foundation Software overnam. Foundation maakte sinds het begin van de jaren tachtig naam als distributeur van SCO-Unix en Oracle. Willem Rademaker, is één van de oprichters van Foundation. Hij legt uit waarom de overname met Ilion tot stand kwam. "In de jaren tachtig waren de diverse markten, zoals Unix en andere besturingssystemen duidelijk van elkaar gescheiden. Maar in de jaren negentig zie je steeds meer een versmelting met netwerken en databases. Wij hadden al veel ervaring met Unix en databases en Ilion is sterk in het koppelen van netwerken aan diverse omgevingen. Daarom waren we er al snel uit en kon de onderneming begin dit jaar van start gaan." Rademaker weet nog niet wanneer de producten van Teubner in Nederland beschikbaar komen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-06T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.