Lucent Nederland glijdt af door sluiting onderzoekstak

Verkoopkantoor

Verkoop en ondersteuning - dat zijn de voornaamste activiteiten waar Lucent Nederland zich op richt nu het zijn onderzoeksafdeling voor optische netwerken opheft.

Niemand had kunnen bedenken dat dit het lot van Lucent Nederland zou zijn toen het vijftien jaar terug voortvarend ontstond uit een combinatie tussen AT&T en de telecompoot van Philips. Tot twee jaar geleden had de Nederlandse vestiging van Lucent vierduizend medewerkers. In twee jaar tijd is dat door een serie van reorganisaties gereduceerd tot achthonderd.

In één keer

Bij vorige reorganisaties sneed Lucent over alle bedrijfsonderdelen evenveel arbeidsplaatsen weg. Nu verdwijnt de hele onderzoeksafdeling naar optische netwerken in één keer, waardoor driehonderd banen komen te vervallen. Twee kleine onderzoeksvestigingen van Bell Labs Advanced Technologies blijven over: vijftien man in Enschede en 25 in Hilversum.
Adem Akdeniz, die voor FNV Bondgenoten onderhandelt met de directie, zegt komende week de directie duidelijkheid te vragen over het toekomstperspectief van het bedrijf in Nederland. "De directie moet ons uitleggen hoe zij werkgelegenheid denkt te behouden nu het Amerikaanse hoofdkantoor reorganisatie na reorganisatie dicteert." Er moet volgens de bestuurder meer aandacht komen voor de unieke kenniseconomie van Nederland.
De sluiting van de onderzoekstak betekent opnieuw een flinke klap voor het telecomonderzoek in Nederland. Een maand terug sloot de Zweedse producent van mobiele telefoniesystemen Ericsson zijn laboratorium in Enschede. Het lab in Emmen staat eveneens op de exit-lijst. De onderzoekstak van KPN Valley is onlangs overgeheveld naar onderzoeksinstituut TNO, dat een apart bedrijfsonderdeel heeft opgezet voor telecomonderzoek.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.