Breedbandaanbieders ontdekken Nederland

Iaxis en Level 3 zien enorme groei in vraag naar capaciteit

Dit artikel delen:

Aanbieders van breedbandige netwerkcapaciteit storten zich in sneltempo op de Nederlandse markt. Zij zien veel mogelijkheden in de relatief onontgonnen polder. Level 3 en Iaxis zijn twee buitenlandse bedrijven die hoog inzetten en hier werken aan een netwerk. "De Nederlandse markt is enorm dynamisch en dus van groot belang", aldus Colin Williams van Level 3.

De plannen van deze bedrijven gaan verder dan infrastructuur en kantoren in Nederland. Het Amerikaanse Level 3 heeft een opslagruimte van zevenduizend vierkante meter in Amsterdam neergezet voor co-locatie van apparatuur. Ook Iaxis heeft plannen in deze richting. Dit Britse bedrijf gaat een 'carrier hotel' van 35 duizend vierkante meter in Nederland bouwen. Hier kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun grote servers stallen.
De ambitieuze ondernemingen zien grote mogelijkheden in Europa voor hun breedbandig aanbod, met name in Nederland. "In Amerika is de concurrentie te groot. In Europa zal de vraag naar breedbandige infrastructuur snel toenemen door het groeiende gebruik van Internet en de convergentie van spraak en data", zegt Ray Dutton.

Overeenkomsten

Iaxis en Level 3 hebben meer overeenkomsten dan het aanbieden van breedbandcapaciteit. Zo zijn de managers van beide bedrijven afkomstig uit de school van MFS Communications. Deze organisatie is inmiddels opgegaan in slokop MCI Worldcom. MFS leeft in Amsterdam nog voort als naam op de putdeksels; het netwerk van MCI Worldcom in de hoofdstad was voor de overname aangelegd door MFS.
James Crowe, directeur van Level 3, was in het verleden de grote man van MFS. Ook financieel directeur Douglas Bradbury en operationeel manager Kevin O'Hara hebben de overstap gemaakt van MFS naar Level 3. Colin Williams, directeur internationale zaken zette in het verleden MFS op de wereldkaart.
Oprichter en directeur Ray Dutton van Iaxis kent al deze mannen goed. Ook hij bekleedde een topfunctie bij MFS. Het is dan ook geen wonder dat de structuur en dynamiek van beide bedrijven op elkaar lijken.

IP-netwerk

Daarmee houden de overeenkomsten wel op. Er bestaan namelijk ook de nodige verschillen tussen de bedrijven. Level 3 legt voor miljarden guldens een op Internet Protocol (IP) gebaseerd netwerk aan. In deze infrastructuur is geen circuitschakelaar te vinden. "IP-netwerken bieden veel flexibiliteit. Als het moet, kunnen wij onze infrastructuur makkelijk moderniseren. Dus wij zijn niet bang dat Level 3 over een paar jaar voorbij wordt gestreefd door een Level 4 met een nog moderner netwerk", aldus Williams.
Iaxis maakt gebruik van de Dense Wave Division Multiplexing-technologie (Dwdm). Dit moet de bandbreedte van de glasvezelkabels drastisch doen toenemen. Het bedrijf levert diensten aan andere telecomaanbieders en mag onder andere Colt en Deutsche Telekom tot zijn klanten rekenen.

Groei

Dutton en Williams voorspellen dat de markt voor breedbandige netwerken de komende jaren alleen nog maar zal groeien. "De prijzen dalen flink. Hierdoor zal de vraag toenemen en de markt groeien. Dit is ook gebeurd met de markt voor de Intel-chips." Williams sluit zich hierbij aan. "IP-netwerken zijn bovendien goedkoper te gebruiken."
De financiële wereld gelooft kennelijk heilig in de plannen van de twee netwerkbouwers. Beide bedrijven beschikken over veel geld om hun plannen uit te voeren. "Wall Street is ons goed gezind en zeer genereus", zegt Williams lachend. Dutton verhaalt tevreden over de vele dollars die een 'roadshow' door Amerika opleverde. "Wij gaan onze netwerken dan ook uitbreiden naar Afrika en Oost-Europa. Dat zijn enorme groeimarkten." Williams geeft aan dat zijn bedrijf in de huidige niche-markt actief blijft. "Hier is nog geen sprake van consolidatie. De mogelijkheden zijn groot. Wij bestonden twee jaar geleden nog niet. De meeste klanten evenmin."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Michiel Couzy