Silicium-germanium-chips IBM al in massaproductie

IBM is begonnen aan de massaproductie van zeven varianten van zijn silicium-germanium-chip (SiGe). De firma wil met deze processoren vooral doordringen in de markt voor draadloze communicatie. Volgens IBM zijn de nieuwe chips aanmerkelijk goedkoper dan bestaande alternatieven.

Het prijsniveau van SiGe-chips ligt vijf tot tien keer zo laag als de kosten voor de huidige gallium-arsenide-chips (GaAs) die in gebruik zijn voor radiocircuits met hoge frequenties. Verder ligt het stroomverbruik van IBM's nieuwe communicatiechips drie keer lager. De fabrikant wil hiermee dan ook de huidige generatie GaAs-circuits vervangen. IBM-dochter Commquest Technologies, dat het eerder dit jaar kocht voor 180 miljoen dollar, introduceerde vorige maand de eerste SiGe-chips voor draadloze telefoons. Tegen het jaar 2001 wil de dochteronderneming SiGe-producten gebruiken voor een complete telefoon-op-een-chip.

Telecommarkt

De zeven SiGe-varianten die nu in grote hoeveelheden worden geproduceerd, vormen de fundamentele bouwblokken voor digitale draagbare telefoons, piepers en andere draagbare communicatie-apparatuur. De verschillende chips hebben elk specifieke toepassingsmogelijkheden waaronder geluidsversterking, voltage-controle en stroomversterking. IBM levert al exemplaren aan partnerbedrijven zoals Amcc, Hughes Electronics, Northern Telecom, Harris Semiconductor en Tektronix. Opvallende afwezige is National Semiconductor, moederonderneming van chipproducent Cyrix die recent zijn productie-overeenkomst met IBM opzegde.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.