Telindus ziet groei in beveiliging

Telecomindustrie in greep van de angst

De telecomindustrie vecht om te overleven. Wie van de hardwareleveranciers naast marktleider Cisco overeind blijft, is onduidelijk. Value added resellers (var's) herpositioneren zich als aanbieders van oplossingen nu hardware-inkomsten wegvallen. "Alleen de overheid is dit jaar nog een groeimarkt en er worden ook meer beveiligingssystemen verkocht", aldus Telindus-ceo Eric van Zele

Luchthavens
Telindus groeide de afgelopen jaren sterk door overnames. Organische groei is echter nu het toverwoord. De groei zou onder meer moeten komen uit overheidsopdrachten. Kansen ziet Van Zele ook in projecten op luchthavens. "Wij hebben inmiddels veertig luchthavens als klant, bijvoorbeeld de Israëlische luchthaven Ben Goerion. Daar is een supersnel atm-netwerk gebouwd dat onder meer 750 observatiecamera's omvat. Als iemand bijvoorbeeld een deur intrapt kan het systeem binnen 0,2 seconden de camera in de juiste positie brengen, een hoge resolutie beeld maken en een signaal naar de operator sturen.
"De veranderingen in de telecommarkt zijn dramatisch. In een paar maanden tijd viel de hardware omzet met 40 procent terug". De Belgische aanbieder van oplossingen op telecomgebied Telindus, met 2300 medewerkers in zestien landen een van de grotere spelers in de telecommarkt, verzet de bakens en transformeert van valued added reseller naar solution provider. Er is momenteel één groeimarkt over, de overheid, stelt Van Zele. Het verlossende licht aan het eind van de tunnel is nog niet in zicht. "Het is moeilijk te voorspellen wanneer de economie weer aantrekt."
 
Samenwerking
Interxion heeft met Telindus een belangrijke klant in huis gehaald. De netwerkintegrator en service- en dienstenleverancier heeft met Interxion een samenwerkingscontract gesloten voor levering van installatiebehuizing en onderhoudsdiensten aan klanten in acht landen over heel Europa. Telindus is voldoende toegerust om netwerkintegratiediensten te leveren, maar schiet tekort als het gaat om verbindings- en onderhoudsdiensten. Daar moet Interxion in voorzien. De joint venture is actief in Amsterdam, Londen, Stockholm, Madrid, Brussel, Parijs, Frankfurt en Milaan.

Geen glans

De onzekerheid is zo groot dat klanten zich openlijk afvragen of er naast Cisco andere hardwareleveranciers overeind blijven. Grote namen als Lucent, Nortel, Alcatel en Marconi hebben veel van hun glans verloren. Van Zele: "Wij willen ons liever niet tot één hardwareleverancier beperken." Dat kan moeilijk worden. Klanten verlangen continuïteit van hun hardwareproducent. "Wil ik mijn project nog wel afhankelijk maken van Marconi", hoort Van Zele opdrachtgevers bijvoorbeeld zeggen over de Britse leverancier in onder meer atm-technologie.
Door de terughoudendheid van de telecomdienstverleners verloor Telindus in een paar maanden een substantieel deel van de hardware-omzet, tot voor kort goed voor 40 procent van de revenuen. Het wist de schade te beperken, terwijl concurrenten als Landis (inmiddels failliet) en Getronics rake klappen opliepen. Het beursgenoteerde bedrijf kijkt inmiddels tegen een dusdanig lage beurskoers aan dat het topmanagement, waaronder Van Zele, met een vracht zo goed als waardeloze opties zit opgescheept, opties waarover al wel belasting is betaald. Hoewel de lage beurskoers anders doet vermoeden, beschikt de onderneming over een relatief gezonde balans. Met niet geactiveerde eigen gebouwen ter waarde van dertig miljoen euro en een 5,2 procents belang in de mobiele telecomaanbieder Mobistar kan ze nog vooruit. Verder hoopt Van Zele dit jaar de markt te verrassen door het verlies terug te dringen.

 
Ad Mulder

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-25T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.