CWI ontwikkelt voor Web multimediataal

Dit artikel delen:

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) heeft een standaardtaal ontwikkeld die de semantiek van multimedia-presentaties kan beschrijven. Het CWI Multimedia Interchange Format (Cmif) wordt momenteel door de World Wide Web Community (W3C) gestandaardiseerd. Volgens CWI-projectleider Dick Bulterman staat 80 procent van het Cmif al vast. De overige 20 procent wordt nu ingevuld door belangrijke spelers uit de markt, zoals Apple, Netscape en Microsoft. Het Cmif vormt een aanvulling op Html. "Ze zijn complementair", aldus Bulterman.

Html is niet geschikt voor multimedia-presentaties, omdat deze taal geen tijdsrelaties aankan. Audio en video kunnen bijvoorbeeld niet op elkaar afgestemd worden. De nieuwe taal, die naar de verwachting van Bulterman in januari 1998 als standaard erkend wordt, kan afhankelijk van de netwerkconfiguratie informatie-objecten in een presentatie laten meespelen. Zo zal bij een presentatie over een geringe bandbreedte de geluidlaag automatisch vervallen.
Hoewel de eerste toepassingen waarschijnlijk door de seks-industrie ontwikkeld zullen worden, verwacht Dick Bulterman dat alle belangrijke browsers de standaard in de loop van volgend jaar ondersteunen. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.