Mainframe ontworstelt zich aan eigen keurslijf

Interesse in Java en Internet groeit

Het klassieke mainframe kan steeds beter omgaan met nieuwe technologieën in heterogene omgevingen. Niemand kijkt binnen de IBM mainframe gebruikersvereniging GSE (Guide Share Europe) nog vreemd op als je een mainframe als webserver gebruikt of Java-applicaties op een S/390 wilt draaien.

De naam Microsoft viel hier vijf jaar geleden nog niet. Dat was taboe. Wij waren puur en alleen op het mainframe-platform geconcentreerd", zegt Jan Tervooren, voorzitter van GSE, tijdens de jaarlijkse gebruikersdag in Zeist."Het mainframe is helemaal terug", zegt ook Hans de Jong Luneau, technisch coördinator van GSE. Nadat deze 'legacy'-technologie een aantal jaren uit de gratie is geweest, neemt het mainframe weer in belangrijkheid en populariteit toe. "Als je een drukbezochte Internet-pagina hebt, zijn er eigenlijk geen alternatieven. Dan moet je een mainframe als webserver hebben", meent De Jong Luneau.
De gebruikersdag stond dan ook meer dan andere jaren in het teken van Java, Internet, netwerkcomputing en elektronisch zakendoen. Gebruikers toonden grote interesse in deze nieuwe ontwikkelingen en bleken er middels projecten serieus mee bezig te zijn. De presentaties over deze onderwerpen trokken dan ook de meeste bezoekers.

Mainframe is hart

In de afgelopen dertig jaar zijn in de IT-wereld twee dom inante technologiegolven geweest. Eerst was er de periode van centraal beheerde mainframes met terminals aan de gebruikerskant. In de jaren tachtig kwamen de client/server-netwerken met Microsoft-georiënteerde bureaumachines. Die tweede golf is echter niet diep in het hart van de automatisering doorgedrongen. Mainframes bevolken nog steeds een belangrijk deel van de infrastructuren van grote banken, verzekeraars en andere grote bedrijven. "Client/server-netwerken met meer dan tweehonderd gebruikers kom je niet vaak tegen", beweert De Jong Luneau.

Belangrijke rol gebruikers

Nu staan we aan het begin van de periode van netwerkcomputing: alle applicaties, systemen en platformen kunnen met elkaar samenwerken via een wereldwijd netwerk: Internet. De S/390-gebruikers voorzien hierin een belangrijke rol voor het mainframe, omdat het over alle kenmerken beschikt die nodig zijn voor technologie uit het toekomstige informatie-tijdperk: robuustheid, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Deze maand komt de Java Developers Kit op de markt voor de S/390.

Geen verkoopverhalen

Op de gebruikersdag waren 110 gebruikers van IBM-mainframes bij elkaar. De voornaamste doelstellingen van GSE zijn de wensen van gebruikers kenbaar te maken bij IBM en onderling ervaringen uit te wisselen. Volgens Tervooren komen de ideeën voor productontwikkelingen voor een belangrijk deel van gebruikers. Vijftien werkgroepen komen regelmatig bij elkaar om van gedachten te wisselen over uiteenlopende onderwerpen. Tervooren denkt met zijn 124 leden ongeveer 70 procent van de serieuze mainframegebruikers als lid te hebben. Hoewel IBM sponsort, opereert de vereniging als onafhankelijk platform. "Verkoopverhalen van IBM zijn op onze bijeenkomsten niet gewenst. Wij gaan open en eerlijk met IBM om en hebben een goede verstandhouding", zegt een tevreden Tervooren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.