Gandalf Nederland komt in handen Comtek

Een Brits onderhoudsbedrijf van datacom-apparatuur heeft uit de boedel van het failliete Gandalf de Europese vestiging in Hoofddorp gekocht. De nieuwe eigenaar heeft grote plannen met de Nederlandse vestiging van de fabrikant die enige faam verwierf met ISDN-bridges en routers.

Comtek betaalt anderhalf miljoen gulden voor de 'goodwill', de handelsnaam Gandalf Nederland en de nog lopende servicecontracten. De 26 Nederlandse personeelsleden kunnen in dienst blijven. Er zullen geen ontslagen vallen. Wel is de nieuwe eigenaar van plan het huidige dure pand in Hoofddorp te verruilen voor een aanzienlijk goedkoper onderkomen. De nieuwe eigenaar is Askar Sheibani (44), een in Adzjerbadjzan geboren ingenieur, zakenman en politicus (Labour). Hij richtte eind jaren tachtig in Groot-Brittannië een service- en onderhoudsbedrijf op dat netwerken ontwerpt, onderhoud en datacomapparatuur opknapt en doorverkoopt. Momenteel heeft hij tachtig mensen in dienst. De omzet van Comtek ligt volgens Sheibani tussen de 16 en 17 miljoen gulden. Comtek is winstgevend (2,5 miljoen gulden in 1997). Het bedrijf kan de overname van Gandalf Nederland uit eigen middelen financieren.

Verkoop houdt aan

De Nederlandse vestiging van het overgenomen bedrijf blijft Gandalf-apparatuur verkopen. "Het ligt voor de hand dat we dat blijven doen", zegt Sheibani, "we kennen de klanten en hebben de expertise in huis." Er kunnen zich op dit terrein evenwel nog problemen voordoen. De rest van het Gandalf-concern is immers gekocht door het grote Canadese bedrijf Mitel. Dit bedrijf bezit vestigingen in Europa. Ook zouden er problemen kunnen ontstaan over de handelsnaam en het merk Gandalf. Comtek wil Nederland gebruiken als een springplank voor verder uitbreiding van het bedrijf. "Wij hebben met onze multivendor dienstverlening eigenlijk geen concurrentie", zegt Sheibani. "Stel je hebt een paar jaar geleden een grote investering gedaan in Cabletron netwerkapparatuur. En je wilt nu gaan uitbreiden. Dan kun je voor een probleem komen te staan. Het gaat zo snel in deze markt. Vaak is de oude apparatuur niet meer leverbaar. Wij kunnen dat echter nog wel leveren als een refurbished product (gemoderniseerde oude apparatuur). De leveranciers willen dat je steeds nieuwe producten koopt. Wij zeggen: koop refurbished producten en geef minder uit."
Gandalf Nederland is officieel op 1 oktober failliet gegaan. De overname door Comtek was binnen enkele dagen geregeld aldus Sheibani. "Er was meer belangstelling, maar wij konden veel sneller reageren omdat we uit eigen middelen financieren." Comtek verwacht volgend jaar sterk te groeien en dubbel zoveel personeel in dienst te hebben. "Ten slotte zou ik tegen de Nederlandse Gandalf-klanten willen zeggen dat ze rustig kunnen slapen. Wij zullen betere support leveren dan ze van Gandalf gewend waren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.