Toekomst ligt weer open voor PSInet Europa

Investeerders kopen 'dure' infrastructuurbeheerder voor een prikkie

PSInet Europa heeft weer kleur op de wangen. De redelijk draaiende infrastructuurdienstverlener werd bijna de afgrond in gesleurd door zijn Amerikaanse moedermaatschappij. Met de komst van nieuwe investeerders lijken de magere jaren definitief voorbij.

Snijden
Bij het huidige PSInet Europa werken vierhonderd mensen, waarvan vijftig in Nederland (nog altijd onder leiding van Ron Happel), waar eveneens het hoofdkantoor is gevestigd. Vorig jaar behaalde het met zevenduizend klanten een omzet van ruim 170 miljoen euro. Williams wil snijden in het aantal van 37 werkmaatschappijen. De vijf internet-datacentra (Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Genève) blijven alle open. Momenteel is alleen het Londense datacentrum winstgevend (met een bezettingsgraad boven de 25 procent). Met 22 procent is Amsterdam dichtbij winstgevendheid.
Medio vorig jaar bezweek de moedermaatschappij in de VS onder haar miljarden schuldenlast. Een grote uitverkoop begon. Cogent Communications heeft bijvoorbeeld de Amerikaanse activiteiten voortgezet, ook onder de naam PSInet. Omdat beide firma's geen plannen hebben om in elkaars continentaal vaarwater te zitten, hoeft dit voor PSInet Europa geen problemen te geven.
 
De bravoure is terug. Investeerder en ceo Richard Williams wil van PSInet de grootste, onafhankelijke (los van een telecombedrijf) infrastructuurbeheerder in Europa maken. Volgens hem houdt het verval van de telecommarkt niet in dat er geen groeiende vraag bestaat naar internet en e-handel. "Dat betekent dus ook een sterke behoefte aan complexe beheerdiensten voor netwerk en hosting. Er zijn maar weinig partijen die dat in huis hebben. Noem mij er eens vijf? Ja, Equant, en dan?"
Williams -- een oude rot in het vak -- kwam via zijn investeringsnetwerk in contact met Israel Corporation, dat een belang van 55 procent in PSInet Europa wilde nemen. Hij stapte 1 juli dit jaar als minderheidsaandeelhouder in, net als Unicorn Worldwide Holdings, de voormalig eigenaar van netwerkbedrijf Global Switch en investeerder in het Amerikaanse hostingbedrijf Clearblue Technologies.
De kritiek dat hij te hard van stapel dreigt te lopen pareert Williams door te wijzen op de totaal andere financiële uitgangssituatie. "Wij hebben het zaakje schuldenvrij gekocht voor slechts 9,5 miljoen euro, terwijl de vorige investeerders er voor zevenhonderd miljoen aan assets in hebben gestoken. We hoeven dus zelf niet meer te investeren in de opbouw van het bedrijf en kunnen veel lagere prijzen hanteren dan een paar jaar geleden." Volgens de kersverse ceo spekken de nieuwe eigenaren bovendien de oorlogskas. "Wij willen groeien door overname van firma's met een interessante klantenkring of aanvullende faciliteiten, bijvoorbeeld op backup-, hosting of isp-gebied."

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.