Stopcontact legt verbinding met Internet

Nieuwe technologie bedreigt concurrentiepositie telecomfirma's

Dit artikel delen:

Sinds vorige week is het mogelijk om toegang tot het Internet te verkrijgen via het stopcontact. Het elektriciteitsnetwerk zou dankzij deze nieuwe technologie een doorvoersnelheid van 1 megabit per seconde bieden. Deze ontwikkeling kan flinke gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van elektriciteitsbedrijven.

Deze firma's richten zich tot nu toe op het aanbieden van alternatieve diensten, zoals Internet via de kabel. In de toekomst kunnen zij echter het bestaande en wijdverspreide elektriciteitsnetwerk gebruiken. De kosten voor de infrastructuur zouden hierdoor 30 tot 50 procent lager zijn dan bij alternatieve verbindingen.

Sceptische interesse

Het Nederlandse telecommunicatiebedrijf Enertel, een samenwerkingsverband tussen diverse kabel- en energiebedrijven, toont interesse, maar is nogal sceptisch over de commerciële toekomst van deze nieuwe technologie. "We volgen het op de voet, maar vooralsnog is het voor ons niet rendabel", aldus een woordvoerder van de firma.
Concurrent PTT Telecom ziet echter wel wat in deze ontwikkeling. Een woordvoerder van het bedrijf verwijst naar succesvolle proeven met kabelmodems als bewijs voor de technologische mogelijkheden en snelle veranderingen. Toch wordt ook hier afgewacht tot de technologie zich in de markt bewezen heeft.
De tot op heden naamloze technologie werd vorige week woensdag gepresenteerd door het Canadese Nortel en het Britse Norweb. de twee bedrijven die de afgelopen drie jaar aan de ontwikkeling ervan werkten. Het afgelopen jaar heeft deze techniek zich in de ontwikkelingslaboratoria van beide bedrijven al bewezen.

Praktijkproeven

De twee bedrijven beginnen medio volgend jaar met proeven in 2000 huishoudens in het noordwesten van Engeland. Na succesvolle afsluiting van deze praktijktests wordt het systeem allereerst geïmplementeerd in Groot-Brittannië, Europa en Azië.
Noord-Amerika moet nog onbepaalde tijd wachten op Internetverbindingen via het stroomnetwerk, omdat de infrastructuur aldaar afwijkt van die in Europa.
De nieuwe technologie gebruikt een signaleringsschema om de data te scheiden van de storing van de elektriciteitsstromen. Hierdoor kunnen gebruikers online zijn terwijl er ook stroom voor het lichtnet wordt geleverd. Glasvezelkabels verzorgen het dataverkeer tussen de aangesloten huishoudens en speciale subcentrales.

Bandbreedte opwaarderen

Deze tussenstations zijn weer gekoppeld aan een centraal schakelstation dat 200 verbindingen tegelijk kan bedienen op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Nortel beweert echter dat de bandbreedte door middel van insteekkaarten opgewaardeerd kan worden tot een minimumsnelheid van 500 megabit per seconde.
Volgens Peter Dudley, vice-president van Nortel, zijn de voornaamste voordelen van Internet-via-het-stopcontact de hoge snelheid, de algemene verkrijgbaarheid, de continuïteit van de verbinding en de lage kosten. Deze blijven volgens Dudley beperkt tot 325 dollar voor een speciale PC-kaart, die authentificatie en beveiliging afhandelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.