Sector modemtechnologie zeer hevig in beweging

Dit artikel delen:

AMSTERDAM - Leveranciers gebruiken uiteenlopende technologieën om hun modems te moderniseren. Motorola ontwikkelt op software gebaseerde modems die waarschijnlijk minder dan eenvijfde gaan kosten dan de huidige prijs van een 28.8 Kbs-exemplaar.

De software-modems gebruiken de processor van de host, bijvoorbeeld een Pentium, in plaats van een eigen modem-chip, zodat minder hardware nodig. Ook is een upgrade daardoor makkelijk. Uiteindelijk komen zelfs alle multimedia-opties, van digitale audio tot videoconferencing, op één processor. Dat voorspelt Richard Leslie, vice president van Motorola. Verder is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een 56 Kbs-modem (hardware), dat gebruik maakt van standaard analoge telefoonlijnen, maar op dat gebied is het niet alleen. Concurrent Rockwell belooft zijn 56Kbs-modem te demonstreren op de Comdex. Van US Robotics is bekend dat een dergelijk modem ook in de maak is, maar het bedrijf wil vooralsnog niet bekendmaken wanneer het op de markt komt. Geruchten dat die datum al heel dichtbij is, zorgden afgelopen week voor een stijgende aandelenkoers. Tenslotte zijn er nog de modems gebaseerd op de Asymmetrical Digital Subscriber Line (Adsl)-technologie. Alcatel Telecom heeft hierop een variant bedacht. Het modem maakt naast Adsl gebruik van Asynchronous Transer Mode (atm) en kan informatie downloaden met een snelheid van 5 miljoen bits per seconde. Dat is niet alleen vele malen sneller dan de huidige 28.8 Kbs-modems, maar ook veel vlotter dan kabelmodems en Isdn. De gewone koperen telefoondraad wordt gesplitst waarbij een gedeelte wordt gebruikt voor online-communicatie en het andere vrij is voor gewone telefoontjes. Telefoonmaatschappijen moeten echter ook investeren in switching-apparatuur en servers, voordat Adsl toegepast kan worden. Alcatel schat de kosten voor gebruikers van de nieuwe modem-dienst op ongeveer 50 dollar per maand, inclusief gewone telefoonlijn. De eerste testen zijn gepland voor halverwege volgend jaar. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-11T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.