WorldCom streeft naar Internet-dominantie

Dit artikel delen:

Als de overname van MCI doorgaat, krijgt telecombedrijf WorldCom meer dan de helft van de Amerikaanse basisinfrastructuur voor Internet in handen. Het bedrijf van topman Bernard Ebbers heeft vorige week een bod van ruim dertig miljard dollar op de branchegenoot MCI uitgebracht. Met deze offerte doorkruist WorldCom de plannen van British Telecom (BT), dat al rond dacht te zijn met MCI. Volgens analisten kan de deal leiden tot een betere toegang tot Internet, maar ook tot hogere prijzen.

WorldCom en MCI gaan samen waarschijnlijk 60 procent van het Internet-verkeer uitvoeren. Analisten verwachten dat WorldCom zijn dominantie zal gebruiken om Internet-aanbieders te laten betalen voor de toegang tot zijn netwerk. De digitale snelweg verandert hierdoor in een digitale tolweg. De aanbieders zullen deze kosten doorberekenen aan de consumenten. Volgens insiders kan de dominante positie investeringen in Internet-diensten stimuleren, hetgeen de kwaliteit ten goede komt. De aankoop van MCI stelt WorldCom in staat telefoondiensten op Internet aan te bieden. Dit goedkope alternatief voor het bestaande telefonie-netwerk, is tot nu toe steeds verhinderd door slechte kwaliteit.

Tweede keuze

Met het bod voor MCI, nam WorldCom genoegen met de tweede keuze, zei Ebbers spottend. Zijn onderneming had het liefst het grootste telecombedrijf AT&T overgenomen. Deze grap zegt veel over het zelfvertrouwen en de ambitie waarmee WorldCom zich een weg baant naar de top van de markt voor Internet- en telefoniediensten. De afgelopen vijf jaar heeft WorldCom al vijftig ondernemingen gekocht, waaronder Internet-backbone-bedrijf Uunet, waarvan NLnet deel uitmaakt en de netwerken van America Online en Compuserve. En nu verbaasde WorldCom de telecombranche door meer te bieden voor MCI dan BT. Volgens analisten van Gartner Group is de kans groot dat WorldCom erin zal slagen om MCI over te nemen. Het bod van Worldcom is immers hoger dan de offerte van British Telecom (BT). Bovendien is de overname voordelig voor MCI, omdat dit telecombedrijf dan gebruik kan maken van de lokale netwerken van WorldCom. Gartner Group verwacht dat MCI uitgroeit tot een belangrijke speler op het gebied van lokale netwerken, als het telecombedrijf het bod van WorldCom aanvaardt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.