HP hakt UDC in stukken

Leverancier adopteert geleidelijke grid-aanpak a la IBM

HP heeft zijn grid-strategie omgegooid; het biedt ict-als-nutsmiddel meer in delen aan. Het schrapt hierbij zijn Utility Data Center (UDC) in de huidige vorm. De koerswijziging komt neer op een geleidelijke gang naar grid-technologie, zoals IBM die al belijdt.

HP kondigde deze wijziging eind vorige maand aan. UDC was oorspronkelijk bedoeld als overkoepelend systeem om ict-bronnen - zoals servers, opslag, netwerken en applicaties - als flexibel te gebruiken nutsmiddel in te richten. Het geheel was echter te ambitieus voor de tijd; implementaties kosten luttele miljoenen en dat gaat veel potentiële klanten te ver, erkent directeur utility computing Nick van der Zweep.

Weinig klanten

Hij ontkent echter dat UDC is geschrapt. "Elke klant wou het concept, maar ze zeiden bijna allemaal dat ze slechts elementen ervan wilden en niet een monolithische oplossing." De Amerikaanse HP-woordvoerder Don Gentile bevestigt dat maar weinig klanten UDC implementeerden. Philips is één van de klanten die het wel heeft geïmplementeerd; in zijn chipfabrieken te Nijmegen. Critici en concurrenten doen UDC af als een rip and replace-aanpak waarbij bestaande ict-middelen grotendeels vervangen zouden worden. HP spreekt dit tegen.
Het bedrijf biedt stukken van UDC nu aan als losse componenten om servers te beheren, gedistribueerde rekenkracht te benutten en andere gedeeltelijke grid-oplossingen. Dit kwam begin vorige week al naar buiten in de Bladesystem-aankondiging van HP. Dat softwaresysteem biedt beheermogelijkheden voor de ultradunne serverbladen van het bedrijf.
Daarnaast duikt UDC deels op in HP's Openview Change and Configuration Management-oplossing, de Utility Services en de Virtual Server Environments. Laatstgenoemde beheerhulpmiddel kan zowel VMware- als Microsoft Virtual PC- en Virtual Server-images onder zich scharen. Die stukken zijn een aanmerkelijk goedkopere manier om aan gridtechnologie te beginnen dan het grootschalige UDC.

'Effectief maar duur'

Onderzoeksbureau Gartner kwam eind vorige maand met een korte analyse van HP's koerswijziging. Analisten Donna Scott en Thomas Bittman noemen UDC een effectief proof of concept, dat echter niet genoeg opbracht om voortgaande investeringen te rechtvaardigen. Zij merken op dat HP het high-cost, low-volume product nu met pensioen stuurt en overgaat op een modulaire strategie. Die omvat meer individuele producten en diensten.
De Gartner-analisten zijn redelijk positief over het prevaleren van HP's Adaptive Enterprise-motto versus het UDC-concept. Het één is weliswaar verbonden aan het ander, maar de notie van de flexibele onderneming zou verder, met name breder, gaan dan het zware en daarmee 'elitaire' UDC. "Diegenen met interesse in Adaptive Enterprise moeten dit zien als een goede stap van HP en zijn klanten. Het bedrijf zal zijn middelen nu kunnen investeren in modulaire, minder verstorende oplossingen voor ict als nutsmiddel", aldus Scott en Bittman.
"De visie is niet veranderd, maar de aanpak wel", zegt HP-woordvoerder Gentile. De nieuwe - modulaire én geleidelijke - route naar gridtechnologie doet sterk denken aan de aanpak van concurrent IBM. Die predikt al langere tijd zowel overkoepelende grids als deeloplossingen.
IBM legde dit vorige week nog eens uit op een infrastructuurbijeenkomst in Papendal. Topman Nicky Hekster benadrukte daar het belang van integratie en beheer van 'de automatisering van de automatisering'. "On demand (IBM's strategie voor grids en flexibele ondernemingen - red.) heeft twee kanten: bedrijfsprocessen en operationele processen. De realiteit is nu dat veel bedrijven aan functionele automatisering doen waarbij ze monolitische applicaties en oplossingen gebruiken die te gericht zijn op een enkele dienst of functie."
Dergelijke silo's staan flexibele ict-inzet in de weg, maar hoeven niet overboord gegooid te worden, argumenteert de IBM-consultant. Het bedrijf biedt hiervoor een nieuwe software-tussenlaag, genaamd Enterprise Service Bus (ESB). "Dat zit tussen de middleware en het besturingssysteem, je kunt het dus underware noemen", grapt Hekster. ESB zorgt dan voor de dynamische inzet van de ict-middelen. "De herverkaveling, zeg maar."

Uitvoering

HP gebruikte dergelijke argumenten al, maar dat moest vooral leiden naar UDC. Het bedrijf concentreert zich nu op zijn nieuwe deeloplossingen en de modulaire aanpak. Gartner-onderzoekers Scott en Bittman signaleren de gelijkenis ook: "HP's infrastructuur-strategie komt duidelijk overeen met die van IBM. Het succes zal afhangen van de uitvoering ervan."
Inmiddels gaan er berichten rond dat het opbreken van UDC volgens HP-ceo Carly Fiorina zou voortkomen uit het onacceptabel slecht presteren van de Enterprise-divisie van haar bedrijf. Woordvoerders verklaren echter dat dit onjuist is; Fiorina hekelde de Enterprise-groep eerder, vóór het besluit UDC in stukken op te breken.
Die tak van HP boekte in augustus namelijk teleurstellende resultaten. Dit heeft enkele topmannen de kop gekost en een reorganisatie ten gevolge gehad. Woordvoerder Gentile zegt dat er nog andere aanpassingen kunnen volgen. Analisten bestempelen het recente schrappen van werkstations met Itanium-processoren als één van die aanpassingen.

Personeel

Toch zien analisten het schrappen van UDC in de huidige vorm eveneens als zo'n aanpassing. Vorige week werd bekend dit ook een aantal werknemers raakt. In totaal zijn er tweehonderd mensen direct betrokken bij het programma. HP heeft nog niet bepaald hoeveel werknemers elders binnen het bedrijf werk krijgen en hoeveel er dienen op te stappen.
Ontwikkelaars van HP's van Terraspring-afgeleide UDC-beheersoftware zijn inmiddels toegewezen aan andere projecten. HP nam in 1999 een licentie op de toenmalige code van Terraspring en heeft die sindsdien danig aangepast. Grid-directeur Van der Zweep zegt dat UDC ten tijde van de onthulling in 2001 voor maar 30 procent bestond uit Terraspring-code. Dat is volgens de topman gedaald naar 10 procent in de UDC 1.1. Die verbeterde versie verscheen vorig jaar.
Concurrent Sun Microsystems heeft Terraspring vorig jaar overgenomen, inclusief het sinds 1999 daar verrichte werk. HP heeft de afgelopen maanden zelf andere overnames, waaronder Novadigm en Consera, gepleegd om zijn grid-strategie te steunen en uit te bouwen. De programmatuur van die twee bedrijven dient als de basis voor HP's Change and Configuration Management Server, die het koppelt aan zijn aloude beheerraamwerk Openview.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.