Prijzenoorlog woedt in Ethernet-switching

Cisco, 3Com, Bay Networks en HP zijn in een ware prijzenslag verwikkeld geraakt rond Ethernet switching-apparatuur. Het ziet er bovendien naar uit dat Fast Ethernet-adapters geïntegreerd gaan worden op microprocessoren. Verdere prijsdalingen lijken onvermijdelijk.

De Hewlett-Packard AdvanceStack-switches worden minimaal 30 procent goedkoper. Cisco verlaagt zijn adviesprijzen met 50 procent voor de bestaande lijn van Catalyst 1900 en 2820 Ethernet-switches. Het 1900 model staat nu voor 74 dollar per poort in de prijscourant. Cisco introduceert ook nieuwe versies van de 1900 en 2820 - die 99 dollar per poort kosten. De nieuwe versies hebben verbeterde mogelijkheden op het gebied van beveiliging en beheer. "Het lijkt erop dat we nu te maken krijgen met een aanzienlijk agressiever Cisco", zegt analist Andy Schopick van Nutmet Securities. Cisco begeeft zich al enige tijd op voor hen nieuwe markten als 'toegang op afstand' en 'switching'. "Cisco richt zich nu direct op 3Com en Bay Networks", zegt ook Dwayne Shirakura, analist van de Dell'Oro Group. De prijzen van de Cisco-apparatuur zijn nu vergelijkbaar met die van zijn concurrenten. Volgens Dell'Oro heeft Cisco voor 390 miljoen dollar aan Ethernet-switches verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar. Daarmee heeft het bedrijf wereldwijd een marktaandeel van 35 procent. De reactie van Cisco kon niet uitblijven daar zijn rivalen enkele maanden eerder een paar rake klappen uitdeelden. Bay Networks bijvoorbeeld kwam eind deze zomer met de BayStack 303 en 304 die respectievelijk 94 dollar en 125 dollar per poort moeten kosten. De strijd in de Ethernet switching-markt wordt vooral gestreden in het Verre Oosten. Cisco's marktaandeel is daar van 31 naar 43 procent gestegen (gemeten naar het aantal verkochte poorten). De markt in de 'Pacific' regio groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 63 procent volgens cijfers van Dell'Oro.

Fast Ethernet-adapter

Belangrijk Ethernet-nieuws komt er verder van Motorola. Deze chip-fabrikant kondigt aan dat de nieuwe PowerQUICC MPC 860 T microprocessor een geïntegreerde Fast Ethernet-controller zal bevatten. Dit maakt de productie van netwerkproducten goedkoper en eenvoudiger. De noodzaak voor een aparte 10/100 Base-T 'media access control'-chip (MAC) vervalt. De nieuwe Motorola-processor is bedoeld voor 'remote access'-routers, 'remote access'-servers, switch-controllers en bedrijfstelefooncentrales. Het lijkt een onafwendbare trend: netwerkkaartfunctionaliteit geïntegreerd in de microprocessor. Het is de vraag hoelang het duurt voordat Intel het voorbeeld volgt. De markt voor aparte netwerkinsteekkaarten zou daarmee in één klap verdwenen zijn. Dat laatste is vooral bedreigend voor 3Com, de absolute marktleider in Ethernet-adapterkaarten. Enkele weken geleden bagatelliseerden 3Com-officials deze bedreiging nog. Ze wezen op het feit dat 3Com veel extra functionaliteit in zijn adapters bouwt. Bovendien is de bedreiging niet nieuw. Al vele jaren zinspeelt men erop dat Ethernet-functionaliteit op het moederbord van een PC zal worden aangebracht. Iets wat tot op de dag van vandaag niet is aangeslagen. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-10T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.