Oud IBM'ers moeten strategie vormgeven

Candle heeft ambitieuze plannen voor jaar 2000

LONDEN - Softwareleverancier Candle wil in het jaar 2000 gegroeid zijn tot marktleider op het gebied van het beheer van applicaties in netwerken. Daartoe heeft het bedrijf een ambitieuze strategie ontplooid. Er staan diverse samenwerkingen op stapel. Het management is versterkt met enkele voormalige topmanagers van IBM.

Evenals Computer Associates viert softwareleverancier Candle dit jaar zijn twintigjarig bestaan. Maar daarmee houden de overeenkomsten tussen de twee bedrijven op. Terwijl CA, vooral door zestig overnames, uitgroeide tot het eerste softwarebedrijf met een omzet boven de 1 miljard dollar, bleef Candle met een omzet van 213 miljoen dollar relatief klein.
Dit is een gevolg van het beleid van oprichter Aubrey Chernick, die niet wil dat zijn bedrijf een beursgenoteerde onderneming wordt. Zijn beleid leidt ertoe dat de produkten van Candle lang beperkt bleven tot software voor het beheren van de prestaties van mainframes. Pas in 1995 kwam Candle met software voor gedistribueerde omgevingen.

Middleware

Na twintig jaar van bescheidenheid heeft Chernick nu plotseling ambitieuze plannen met zijn bedrijf. Het gebruik van middleware speelt in zijn strategie een belangrijke rol.
Om die strategie te verwezenlijken ging de oprichter op het overnamepad. Zo heeft Candle in juli Cleversoft overgenomen, een ontwikkelaar van beheersoplossingen voor Lotus Notes. Eind vorig jaar werd het Candle Command Center (systeemsoftware) geschikt gemaakt voor IBM's MQ Series, een tool voor communicatie tussen applicaties op basis van berichten.
In zijn strategie om tegen het jaar 2000 uit te groeien tot een wereldspeler nam Chernick niet alleen bedrijven over, hij kocht ook managers weg bij IBM. In de persoon van Robert LaBant, de nieuwe chief executive officer van Candle, haalde hij een grote vis binnen. LaBant werkte 28 jaar bij IBM, waar hij zijn sporen vooral verdiende als leider van de succesvolle AS/400-divisie. Hij werd jarenlang gedoodverfd als opvolger van de toenmalige topman Akers. Uiteindelijk werd hij gepasseerd voor Louis Gerstner. LaBant nam toen afscheid van IBM en verdween anderhalf jaar uit beeld om weer bij Candle op te duiken.
Steve Craggs werd aangetrokken om leiding te geven aan de nieuwe groep die zich richt op middleware en oplossingen voor gedistribueerde applicaties. Craggs is in de Engelse pers vaak getypeerd als de minst kleurloze manager van IBM. Met zijn opzichtige bretels en stuitend lelijke stropdas is die typering niet slecht getroffen.
Het agressievere optreden van Chernick kost ook mensen hun baan. Zo moest Ivano Ginevro, onder andere verantwoordelijk voor de Benelux, het veld ruimen. Reden hiervoor zijn de tegenvallende resultaten in Frankrijk, waar Candle het moest afleggen tegen Boole & Babbage.

Messaging

Craggs, die negentien jaar bij IBM werkte, is vormgever van de succesvolle messaging-software, MQ Series, van IBM. Deze software legt verbindingen tussen applicaties in gedistribueerde omgevingen, onafhankelijk van het onderliggende platform. Onder de codenaam Cobra wil Candle deze software verkopen aan bedrijven die bedrijfskritische applicaties op netwerken gaan gebruiken. Craggs: "Gebruikers die dergelijke toepassingen op netwerken willen zetten, moeten er zeker van zijn dat er geen storingen optreden. Voor het werken in produktie-omgevingen kunnen wij optreden als partner omdat wij beschikken over de nodige kennis van de MQ Series."
De Cobra-pakketten zijn er in diverse versies. De simpelste, Connect Two, verbindt twee applicaties. Verder zijn er versies voor het koppelen van Notes-toepassingen met een mainframe. Tegen het eind van dit jaar komt Candle met versies voor het koppelen van Internet met het mainframe en met interfaces voor R/2 en R/3 van Sap.

Tivoli

Een paar weken geleden nam Candle de applicatie-ontwikkelomgeving van Tivoli in licentie. Craggs: "Deze overeenkomst past in ons beleid van open systemen, waarbij we gebruikers willen helpen met het vinden van oplossingen. We moeten accepteren dat je als leverancier niet alles zelf kunt leveren. Daarom is het samenwerken met partners van essentieel belang."
De nieuwe strategie van Candle heeft ook tot gevolg dat het bedrijf gaat verkopen via var's (value added resellers). Volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt deze maand bekend met welke var's Candle in Nederland gaat samenwerken. WA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-11T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.