France Telecom laconiek over rol BT

France Telecom en netwerkdochter Equant reageren laconiek op de voorbeeldrol in de Europese telecomwereld die het Britse BT voor zich lijkt op te eisen met zijn netwerk voor de 21e eeuw. Ceo Barbara Dalibard van Equant meldt dat haar bedrijf al bijna drie jaar bezig is met de opbouw van zijn ip-netwerk.

Volgens Equant-ceo Dalibard heeft BT na het afstoten van zijn mobiele divisie alleen nog maar te maken met een vast netwerk van koper en glasvezel. "France Telecom en Deutsche Telekom hebben allebei een belangrijk mobiel netwerk naast het vaste net. Dan komen de afwegingen van BT plots heel anders te liggen."

Robuuste dochters

Dalibard doelt daarmee op de versnelde omschakeling die BT wil ondernemen van een vast switched netwerk naar een ip-netwerk. Klanten die van het traditionele kopernetwerk afstappen ziet BT nooit meer terug. FT en DT daarentegen hebben robuuste mobiele dochters die een belangrijk deel van de overstappers binnen het klantenbestand van het moederbedrijf weten te houden. Equant is overigens al in 1988 begonnen met de implementatie van ip-technologie.
Equant en FT-dochter Enterprise Business kunnen gezamenlijk bogen op een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro met een personeelsbestand van 18.000 mensen. Equant hoopt tot 2008 naast het aanbod van netwerkverbindingen zijn omzet uit dienstverlening jaarlijks met dertig procent te verhogen. "Uiteindelijk doel in 2010 is fifty-fifty, net als IBM." Volgens de in juni openbaar gemaakte toekomstvisie NexT moet het bedrag dat Equant in 2005 en 2006 besteed aan innovatie en r&d met twintig procent per jaar omhoog.

Looptijd contracten daalt

Equant haalt zijn (groot)zakelijke netwerkklanten vooral binnen in samenwerking met IBM (VS) en Accenture (Europa). De levensduur van dergelijke zakelijk contracten ligt rond de vijf jaar, met uitschieters naar boven. De afgelopen twee tot drie jaar is volgens Dalibard een trendbreuk zichtbaar geworden: contracten met multinationale ondernemingen hebben nog slechts een looptijd van "dichtbij de drie jaar."
Ze schrijft die kortere contracten met name toe aan 'vendor management'; grote ondernemingen willen zich niet langer laten 'opsluiten' binnen het aanbod van één leverancier om zodoende druk te houden op de kosten. Europa verschilt daarin niet veel (meer) van de VS, aldus Equant-directeur Treece van de Amerikaanse vestiging van Equant. De contracten met multinationals bevatten vaak ook 'verversingsclausules', die Equant voorschrijven de afnemer voortdurend van de allernieuwste technologie te voorzien gedurende de looptijd van het contract.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.