In 2000 zo'n 10 miljoen netwerk-PC's

AMSTERDAM - Het marktonderzoeksbureau Datamonitor voorspelt dat in het jaar 2000 ongeveer 10 miljoen netwerkcomputers (NC's) verkocht zullen zijn. Dat is slechts een tiende van het cijfer dat Larry Ellison, topman van Oracle, pleegt te noemen.

Toch is Datamonitor van mening dat de NC een flinke verschuiving teweeg zal brengen op de hard- en softwaremarkt. Het bureau voorziet de ontwikkeling van een variëteit aan apparaten, sommige stand-alone, terwijl andere, hybride vormen gedeeltelijk samensmelten met apparatuur als televisies. De zakelijke- en thuismarkt bieden de meeste vooruitzichten voor de NC-leveranciers. Hier zal de NC, aldus Datamonitor, een groot deel van de PC's vervangen. Veel onderwijsinstellingen zullen een NC aanschaffen, hoewel ze nooit een PC gehad hebben. De waarde van de totale markt in het jaar 2000 schat Datamonitor op 3,5 miljard dollar, maar het bedrijf tekent hierbij aan dat dit moeilijk te schatten is vanwege de genoemde variëteit aan apparaten en derhalve aan prijzen. Als de infrastructuur voor telecommunicatie sneller dan men nu verwacht verbetert, zal de NC eerder zijn weg vinden naar de thuisgebruiker. De zakelijke markt zal eerder geïnteresseerd zijn, als de implementatie van intranetten sneller een hoge vlucht neemt. Zelfs dan zal de NC-markt echter zeer klein zijn vergeleken bij die van de PC. De allerbelangrijkste vereiste voor de toename van NC-verkoop is een snelle, betrouwbare netwerkverbinding. Daarnaast is van belang in hoeverre de apparaten tegemoet komen aan wat de gebruikers ervan verwachten. De functionaliteit van de NC's valt volgens Datamonitor uiteen in twee categorieën: de traditionele kantoor-applicaties - bijvoorbeeld tekstverwerkers en spreadsheets - en toepassingen die te maken hebben met de nieuwe media: het Internet, de online-diensten en intranetten. In bedrijven zal de NC vooral gebruikt worden voor kantoortoepassingen en toegang tot het lan. Ook thuisgebruikers zullen de NC voor een belangrijk deel gebruiken voor kantoorsoftware. De enorme groei van zowel de diensten op het gebied van de nieuwe media als het aantal kantoorapplicaties dat in ontwikkeling is, maakt dat de NC uiteindelijk bijna alles zal bieden wat de huidige PC-gebruikers vragen. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-04T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.