3Com heeft geen redder nodig

Netwerkspecialist 3Com wil alleen verder. Hardnekkige speculaties op Wall Street dat het bedrijf zich kan verheugen in de warme belangstelling van zowel chipbouwer Intel als van telecomapparatuurmaker Lucent, worden daarmee de kop ingedrukt. Financieel lijkt 3Com de zaken weer op orde te hebben.

3Com-directeur Eric Benhamou ziet niets in een mogelijke overname. "Wij hebben geen redder nodig", laat hij weten tijdens de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers. Die cijfers zijn overigens boven verwachting goed. De opgestapelde voorraden modems en netwerkproducten in het distributiekanaal en in de warenhuizen zijn weggewerkt. "We hebben", zegt de Europese 3Com vice-president Steve Rowley, "een voorraadniveau dat tussen de vijf en zeven weken aan verkopen dekt." Dit is een getal dat de aandeelhouders gerust moet stellen. Na de acquisitie van modemmaker US Robotics bleken er zich immers op het voorraadvlak problemen voor te doen.

Kostenbesparing

De winstgevendheid is toegenomen als gevolg van voornamelijk kostenbesparing. De omzet steeg nauwelijks. In het laatste financiële kwartaal werd 86,7 miljoen dollar verdiend (exclusief eenmalige bate van 10,2 miljoen) tegen een verlies van 51,2 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De omzet bleef steken op 1,4 miljard dollar, 12,5 procent onder de 1,6 miljard omzet in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal nam de omzet met 2 procent marginaal toe. "Een goede prestatie, te meer daar het zomerseizoen traditioneel zwak is", aldus Rowley. De Europese topman wijst op een aantal positieve ontwikkelingen. De grote Corebuilder 9000 chassis switch, onlangs gelanceerd, blijkt een hit. Ook de V.90 modems, Palm Pilot en stackable hubs blijven in Europa boven verwachting verkopen.

Onwaarschijnlijk

3Com is marktleider in zowel modems als netwerkadapterkaarten. In dit laatste marktsegment ondervindt het bedrijf zware concurrentie van ondermeer Intel en Taiwanese fabrikanten van goedkope oplossingen. Een overname van 3Com door Intel is onwaarschijnlijk omdat het grote gezamenlijke marktaandeel in de NIC-markt de (ongewenste) aandacht van de Amerikaanse anti-kartelambtenaren zou kunnen trekken. Die zouden een overname mogelijk blokkeren.  AM
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-02T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.