IBM helpt Via met productie chipset

Samsung stopt met fabricage Rambus-geheugen

IBM rust niet alleen zijn nieuwste PC's uit met de Apollo Pro-chipset van Via Technologies, maar gaat die elektronica ook zelf fabriceren. De keuze voor de sdram-ondersteunende chipset van Via is ingegeven door het tweede uitstel van Intels 820-chipset voor Rambus-geheugen. Een ander gevolg van dat uitstel is het stilleggen van de Rambus-productie door Samsung.

De productiestop van Samsung is veelzeggend; deze Zuid-Koreaanse chipfabrikant heeft tot nog toe de meeste Rambus-chips geproduceerd. Het bedrijf is naast de firma's Rambus en Intel de grootste voorstander van dit snelle geheugentype. Geheugenchipproducenten als Samsung betalen royaltie-gelden voor elke Rambus-chip die zij verkopen aan computerfabrikanten. Door het ontbreken van een geschikte chipset, is er echter geen afname.

Even duren

Het is nog niet bekend hoeveel inkomsten Rambus misloopt door Samsungs beslissing. Laatstgenoemde zegt de productie te staken totdat er een nieuwe lanceringsdatum is voor een Intel-chipset die dit geheugentype gebruikt.
Chip-analist Ashok Kumar van US Bancorp Piper Jaffray schat dat dat nog wel even kan duren. "Totdat er een volledig begrip is van dit probleem, is elk tijdsschema alleen maar speculatie. Wij denken dat een vertraging van drie maanden realistisch is en dat een uitloop tot zes maanden zeker niet onmogelijk is."

Meer slachtoffers

Ondanks de recentelijk toegenomen afkeer van Rambus is Samsung niet het enige bedrijf dat lijdt onder dit nieuwste uitstel. De grote computerfabrikanten hebben allemaal al systemen ontworpen en gemaakt voor dit geheugentype, maar kunnen die computers niet verkopen. Bovendien is het Intel-product "voor onbepaalde tijd" uitgesteld.
IBM had echter al op twee paarden ingezet en de Apollo Pro-chipset van Via opgenomen in zijn productreeks. Nu blijkt dat de computerreus zelfs een licentie heeft genomen op deze chipset en dat het die wil produceren. In wezen dient dit als een verzekering van de toevoer voor gebruik in IBM's eigen PC's.

Tweede bron

Via meldt dat IBM mogelijk ook als fabrikant voor het Taiwanese bedrijf zelf zal fungeren. Tot nog toe was Taiwan Semiconductor Manufacturing de enige fabrikant van de nieuwe chipset. Jonathan Chang, vice-president verkoop bij Via, zegt dat zijn bedrijf nog onderhandelt met IBM over de productie van andere, niet nader genoemde producten.
Ondertussen vergroot de productie-overeenkomst voor de Apollo Pro de potentiële markt voor Via. Intel komt zelf pas ergens in de eerste helft van volgend jaar met een chipset die 133 MHz sdram ondersteunt. Ironisch genoeg ondersteunen Intels nieuwste Pentium III-processoren deze communicatiesnelheid voor het geheugen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.