Intel komt met duur alternatief voor NC

'Beheerbare PC' kost 4500 tot 5000 dollar

NEW YORK, NY - Intel adviseert bedrijven diep in de geldbuidel te tasten en over te schakelen op netwerken met zware Pentium Pro-bureaucomputers die op afstand zijn te beheren, en te repareren. Dit is het antwoord van de chipgigant op de komst van de netwerkcomputer en de almaar stijgende beheerkosten van PC-netwerken.

Door 4500 tot 5000 gulden per werkplek extra te investeren zouden bedrijven de uit de hand lopende kosten van PC's in bedrijfsnetwerken omlaag kunnen brengen. Voor dit bedrag krijgen bedrijven een Pentium Pro-PC met Windows NT en Landesk-beheersoftware voor hulp op afstand. Service en probleemregistratie is daarmee via het netwerk mogelijk. Volgens Intel zullen systeembeheerders zodoende werknemers vaak kunnen helpen nog voordat ze het zelf in de gaten hebben.
Intel werkte ruim vier jaar aan de nieuwe technieken. Het resultaat zijn sensoren en andere detectietechnieken in hardware (waaronder een speciale monitoring chip) waarmee moederborden voor een klein bedrag extra kunnen worden uitgerust. Werknemers hoeven niet meer aan hun PC te klungelen. De beheerbare PC kan op afstand worden geïnstalleerd en voorzien van nieuwe software. Bij problemen kunnen systeembeheerders of helpdesk-medewerkers de controle overnemen om voor een oplossing te zorgen.
In principe kunnen ook Pentium-moederborden en -chipsets met Landesk worden uitgerust. Het zal niemand verbazen dat Intel adviseert om direct over te stappen op Pentium Pro-systemen met Windows NT. Van bestaande PC's beheerbare PC's te maken is niet mogelijk. Om ervoor te zorgen dat systemen van diverse leveranciers soepel met elkaar kunnen samenwerken heeft Intel met een honderdtal hardwareleveranciers waaronder HP, IBM, Compaq, Cisco en enkele duizenden softwarebedrijven afspraken gemaakt om beheer op afstand te standaardiseren.

Geen NC

Voor een gehoor van enkele duizenden systeembeheerders in het show- en sportbolwerk Madison Square Garden vermeed topman Andy Grove zorgvuldig het woord netwerkcomputer. "De simpelste manier om bedrijfskosten te besparen is de klok terugzetten en de bureaucomputer uit te kleden", sprak Grove. "We moeten echter het kostenprobleem oplossen, zonder in de flexibiliteit en aanpasbaarheid van de PC te snijden."
Intels reactie zegt op zich genoeg. Als het bedrijf er niet in slaagt om de bedrijfskosten van PC's omlaag te brengen, kan het een fors deel van zijn markt aan de NC kwijtraken. Grove draaide er niet omheen: een kentering in de groei van de bedrijfskosten voor PC's tekent zich nog niet af. Ook Intel beseft maar al te goed dat de NC een wezenlijke bedreiging is. De netwerkcomputer, die de beheersing van het informatiemanagement weer terugbrengt naar de mainframe of server, belooft de kosten per werkplek tot minstens de helft terug te brengen. Enkele weken geleden nog kwam Zona Research uit Redwood City (CA) met een studie naar buiten waarbij de PC sterk met de NC contrasteerde. Zona berekende de vijfjaarlijkse kosten van een Windows NT-server met vijftien PC's op 370 duizend gulden tegen 160 duizend gulden voor evenveel netwerkcomputers.

Goede voorbeeld

Intel gaat zelf het 'goede voorbeeld' geven. Alle 50.000 PC's in het wereldwijde bedrijfsnetwerk worden vervangen door beheerbare PC's met Pentium Pro en Windows NT. Het bedrijf, dat jaarlijks 700 miljoen dollar in IT steekt, zal hiervoor minstens 125 miljoen dollar opzij moeten leggen. Eind 1997 wil Intel hiermee gereed zijn. Men berekent de totale jaarlijkse kosten voor een PC binnen het eigen bedrijf op 9300 dollar. Daarvan komt ruim de helft voor rekening van verloren produktiviteit van de eindgebruiker. Grove denkt op de totale kosten in het eerste jaar al 15 procent te kunnen besparen, totaal zo'n 70 miljoen dollar.
Momenteel lukt het Intels systeembeheerders in slechts 28 procent van de gevallen om problemen direct via de telefoon op te lossen. Met de nieuwe gereedschappen als Landesk wil men via ingrijpen op afstand 90 procent van de werknemers direct kunnen helpen bij problemen.
Het uiteindelijke doel is deze technologie verder te ontwikkelen zodat bedrijfsnetwerken de meeste fouten zonder menselijke tussenkomst kunnen detecteren, identificeren en zelf oplossen. Voor het uitwisselen van deze informatie over netwerken zal Intel kiezen voor Activex-technologie van Microsoft. Activex-objecten en plug-ins moeten daarbij een flexibele koppeling mogelijk maken tussen de verschillende beheergereedschappen zoals spreadsheets en databases. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-04T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.