Europees centrum Cisco in Amsterdam

Vestiging moet uitgroeien tot 200 medewerkers

AMSTERDAM - Cisco Systems, marktleider op gebied van 'internetworking', gaat haar Europese operaties in Amsterdam-Zuidoost centraliseren. Het nieuwe administratieve centrum biedt in eerste instantie werk aan tachtig arbeidskrachten. Later moeten dat er ongeveer tweehonderd worden.

Alle distributie, verkoop en orderbehandeling voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika worden naar de hoofdstad overgeheveld. Daarnaast komt er in Amsterdam een centrum voor telemarketing.
De sterke groei van Cisco maakte een nieuwe uitvalsbasis in Europa noodzakelijk. Redenen om voor Nederland te kiezen waren de goede distributie-mogelijkheden, de kwaliteit van het personeel en het gunstige vestigingsklimaat hier. John Chambers, chief executive officer van Cisco, kondigde de nieuwe vestiging aan tijdens de grote drie dagen durende gebruikersconferentie die vorige week in Den Haag plaatsvond. De Amerikaanse switching- en routerfabrikant heeft momenteel al een vestiging in Gorinchem voor de Nederlandse markt. Deze zal voorlopig gehandhaafd blijven.
Tot voor kort had Cisco ook voornemens in Europa hardware te gaan assembleren. Maar deze plannen worden opnieuw tegen het licht gehouden, sinds de Europese Commissie heeft besloten 'internetworking' telecommunicatie-apparatuur met hogere invoerrechten te belasten.

Agressief

Cisco is ruim tien jaar geleden begonnen als fabrikant van speciale computers die netwerken met elkaar verbinden en als het ware het verkeer op Internet regelen. Maar de laatste jaren heeft de onderneming haar vleugels uitgeslagen naar alle belangrijke segmenten van de markt voor 'internetworking', zowel produkten als diensten. Daarbij wordt een agressief overnamebeleid gevoerd. Afgelopen april werd Stratacom overgenomen. Hierdoor kreeg Cisco vat op de markt voor 'frame relay', een moderne snelle opvolger van X.25. Ook werd zo een basis gelegd voor een krachtige expansie op de markt voor atm-apparatuur.
Met Cisco haalt Amsterdam een van de meest onstuimig groeiende hightech-ondernemingen binnen. Chambers zei tijdens een presentatie in Amsterdam dat zijn onderneming op gebied van internetworking dezelfde positie wil innemen als IBM bij de mainframes en Microsoft bij de PC's. De onderneming bekleedt een dominerende positie in een bedrijfstak, die 30 tot 50 procent per jaar stijgt. "En wij groeien sneller dan de concurrentie", aldus Chambers.

Service nummer één

Toch ziet Chambers geen redenen om rustig achterover te leunen. "Service en ondersteuning staan bij ons nummer één." Hij wil niet in dezelfde fout vervallen als zijn vorige werkgevers Wang en IBM. "Die leken op een bepaald moment onaantastbaar. Maar na een tijd lang aan de top te hebben gestaan trad een periode van verval in." Chambers let er buitengewoon scherp op dat zoiets niet bij Cisco gaat gebeuren. Daarom begint elke stafvergadering met het doornemen van een lijst met klanten die problemen hebben ondervonden. "Eerst wordt uitputtend besproken wat er allemaal is misgegaan bij klanten. Zo houd je de onderneming alert", zegt Chambers. Hij laat ook elk jaar peilen hoe hoog de loyaliteit van de klanten is. De afnemers wordt gevraagd met welke leverancier ze in zee zouden gaan, als zij geheel opnieuw zouden kunnen beginnen. In 1992 zou 72 procent weer voor Cisco kiezen. In 1993 was dit percentage gezakt naar 69, terwijl in 1994 met 85 procent een fors herstel intrad. In 1995 was de score 91 procent en dit jaar al 93 procent.
Chambers meldde ook trots dat Cisco inmiddels 60 procent van de Japanse markt heeft veroverd. Geen enkele Westerse onderneming heeft volgens hem op deze moeilijke markt zo'n succes. Corr.

Waarde ligt rond 40 miljard dollar

Cisco is het grote succes van de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq. Alleen Microsoft en Intel overtreffen deze onderneming in beurswaarde. Volgens topman John Chambers is Microsoft momenteel 81,1 miljard dollar waard, Intel 78,8 miljard dollar, IBM 65 miljard dollar en Cisco 40 miljard dollar. Cisco is volgens hem meer waard dan Compaq, Sun, 3Com, Texas Instruments en Digital bij elkaar. Een belegger die 5,5 jaar geleden voor 1000 gulden aan Cisco-aandelen had gekocht, bezit vandaag ongeveer 80.000 gulden. Veel Cisco-werknemers van het eerste uur zijn zo multi-miljonair geworden.
Cisco zegt 75 procent van de markt voor 'routers' en 40 procent van de markt voor 'switches' te hebben. Met niet meer dan 8000 werknemers wordt een omzet van 4 miljard dollar gehaald. De produktiviteit is derhalve hoog. Waar andere computerfabrikanten de winstgevendheid van hun produkten achteruit zien lopen, meldt Cisco stijgende marges.
De afgelopen drie jaar heeft Cisco dertien acquisities gedaan. John Chambers heeft er daarvan negen voor zijn rekening genomen sinds hij in januari 1995 bij Cisco de leiding kreeg. De onderneming is nu actief in elk deel van de markt voor 'internetworking'-apparatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-04T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.