Vooral 3Com Europa in dal

Ondanks de neergang ziet de Amerikaanse fabrikant van netwerkproducten 3Com weer wat licht gloren aan de horizon. De omzet in Europa bereikte dit kwartaal nog een diep dal door de sterk teruglopende pc-verkoop, die ook zijn weerslag heeft op de afzet van netwerkproducten. Het personeelsbestand is gehalveerd om de kosten zoveel mogelijk te drukken.

Volgens Bert van der Zwan, regionaal directeur Noord- en Centraal-Europa bij 3Com, heeft het bedrijf de moeilijkste tijden inmiddels achter zich liggen. Het jongste kwartaal noteert de onderneming nog een nettoverlies van 232 miljoen dollar, het zesde kwartaal op rij met een negatief resultaat. De komende maanden komt er licht herstel. In zijn vierde financiële kwartaal, dat loopt van juni tot september 2002, is het bedrijf weer winstgevend, zo verwacht Van der Zwan.
3Com denkt vooral meer netwerkkaarten te verkopen, omdat de verkoop van pc's aantrekt. Tegenvaller is dat de prijserosie op dit terrein zo groot is dat deze groei nauwelijks zal bijdragen aan het opkrikken van het bedrijfsresultaat. 3Com doet mee aan deze prijsnivellering door netwerkproducten zo snel mogelijk scherp te prijzen, zodat het product interessant wordt voor een grotere groep gebruikers.
Vooral de verkoop van lan-switches, een terrein waarop volgens de bestuurder het bedrijf marktleider is, zal aantrekken in lijn met het marktgemiddelde van 2 tot 7 procent. Mocht het langer tegen blijven zitten, dan heeft 3Com 1,5 miljard dollar op de bank staan. Dit is genoeg om het een flink aantal kwartalen te kunnen uitzingen.

Afschrijven

Van herstel is dit kwartaal nog geen sprake. 3Com schrijft dit kwartaal negentien miljoen dollar af aan onverkochte netwerkproducten in Europa. De onderneming streeft naar voorraden bij wederverkopers van vier tot zes weken. Omdat deze voorraden opgelopen zijn, neemt de netwerkfabrikant overtollige inventaris terug. De ingenomen producten gaat 3Com opgebruiken voor reserve-onderdelen, of op een later moment alsnog op de markt brengen.
Een andere maatregel, het terugbrengen van de bedrijfskosten, is inmiddels succesvol afgerond, aldus Van der Zwan. Het personeelsbestand is gehalveerd van twaalfduizend werknemers in november 2000 tot zesduizend medewerkers nu. "Dat zijn er duizend meer dan gepland", zegt Van der Zwan. "Er is zo gretig gebruik gemaakt van de beschikbare vertrekregelingen, dat we nu weer mogelijkheden hebben om mensen te plaatsen." De Benelux-organisatie van 3Com is teruggebracht van zestig naar veertig werknemers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.