Nortel en Bay gaan agressief van start

Nieuw bedrijf wil voorsprong op concurrenten benutten

Dit artikel delen:

Het vernieuwde netwerkbedrijf Nortel zal na de overname van Bay Networks de markt agressief betreden. De netwerkleverancier wil gebruikmaken van de voorsprong die Nortel en Bay samen menen te hebben op de concurrentie. Dit zei Vice-President verkoop en marketing Winston Estridge tijdens een bijeenkomst in Disneyland Parijs. Meta Group verwacht dat de resultaten van de overname pas over twee jaar te merken zijn.

Nortel bracht in juni een bod van ongeveer 18 miljard gulden uit op leverancier van netwerkproducten Bay Networks. De Canadese onderneming had eerder met Cisco gesproken over een overname. "Dit had waarschijnlijk gestuit op bezwaren van regulatoren", zegt Estridge. Op 1 september, 57 dagen na de aankondiging, was de overname van Bay Networks al beklonken. Vorige week kwamen de 750 Europese verkopers en marketingmedewerkers van beide bedrijven in Parijs bijeen. Zij kregen een uitgebreide toelichting op de ontwikkelingen en een training in de nieuwe producten. Het nieuwe concern heeft integratie-teams opgezet, zodat de overname geruisloos verloopt. "We hopen dat deze overname als een praktijkvoorbeeld in de studieboeken komt", blikt Estridge vooruit.
Medewerkers van Bay Networks, die de moeizame fusie tussen Synoptics en Wellfleet in 1994 meemaakten, gaven in Parijs aan dat er een levensgroot verschil bestaat tussen de huidige aanpak en de strategie van vijf jaar geleden. Ze verwachten dat de bloedgroepenstrijd, die aan de vorming van Bay Networks vooraf ging, uitblijft. Analist Jean Louis Seguineau van Meta Group tekent hierbij aan dat de integratie best enige tijd in beslag zal nemen vanwege de verschillende achtergronden van de mensen.

Ontslagen

De nieuwe directie verwacht weinig direct banenverlies als gevolg van de overname. De overlap in activiteiten van beide bedrijven is namelijk gering. Toch kan Estridge niet uitsluiten dat een aantal functies verdwijnt. Volgens hem heeft de recente aankondiging van Nortel dat 3500 mensen hun baan verliezen, niets te maken met de overname van Bay Networks. De nieuwe gezamenlijke onderneming zal ongeveer tachtigduizend werknemers tellen. Door de overname zullen sommige werknemers die zich jarenlang bezig hebben gehouden met de spraaknetwerken, overstappen naar de data-afdeling. "Sommigen hebben niet de kwaliteiten voor deze verandering. Op den duur zal een aantal werknemers ons moeten verlaten." Seguineau vermoedt dat een grote onderneming als Nortel meer mensen zal ontslaan. "Dat heeft niet zozeer te maken met de overname van Bay. Ontslagen zijn in deze tijd inherent aan een grote onderneming."

Concurrentie

Het nieuw opgetuigde Nortel heeft volgens Estridge een kloof geslagen met de concurrentie. De ondernemingen kunnen samen een totaaloplossing aanbieden. Nortel is namelijk traditioneel sterk in telecommunicatie-netwerken en Bay Networks heeft zich gespecialiseerd in apparatuur voor data-netwerken. Deze spraak-data combinatie heeft een voorsprong op concurrenten die of sterk zijn in alleen spraak of data, aldus Nortels topman. Estridge verwacht dat bedrijven als Cisco gaan zoeken naar specialisten in de spraak-markt. "Maar ja, dat duurt nog wel een jaar. In die tijd kunnen wij een beslissende stap maken." Seguineau noemt de overname een goede stap voor beide bedrijven. Nortel wint IP-expertise en Bay Networks spekt de schaars gevulde kas. Toch vindt hij dat ze de gevolgen niet moeten overdrijven. "Ik verwacht dat de eerste echte resultaten van deze transactie meer dan twee jaar op zich laten wachten."

Nieuwe overname

Nortel is nog niet uitgekocht. Na de miljarden guldens voor Bay is er nog geld over voor een aantal kleinere overnames. Op dit moment voert de onderneming gesprekken met een leverancier van telefooncentrales en telefoons die zijn gebaseerd op het Internet Protocol. Zonder namen te willen noemen geeft Estridge aan dat het om een Amerikaans bedrijf gaat van ongeveer 150 mensen. "Onze overname-afdeling zoekt verder."
De kritiek dat 18 miljard voor Bay Networks wel erg veel geld is, schuift Estridge geduldig aan de kant. "Het is beter om in een keer een grote vis te vangen dan een serie kleine visjes aan de haak te krijgen. Binnen niet al te lange tijd zullen we bewijzen dat de aankoop goedkoper is dan het lijkt." Binnenkort start de onderneming een uitgebreide campagne waarin de nieuwe naam wordt geïntroduceerd. In Nederland blijven Nortel en Bay voorlopig in hun vestigingen in Hoofddorp en Woerden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.