World Online springplank voor Psinet in Europa

Dit artikel delen:

AMSTERDAM - Psinet, dat behoort tot de grootste Internet-providers van de Verenigde Staten, zoekt een krachtige expansie in Europa. Samen met The Chatterjee Group, waarachter de miljardair George Soros steekt, zal een 100 miljoen dollar kostend Internet-netwerk worden gebouwd. Dit moet zich over heel Europa uitstrekken.De onderneming richt met de nieuwe investeerders een samenwerkingsverband op, waarin op den duur ook de bestaande Europese activiteiten worden gestopt. Ook het belang in World Online zal daarin opgaan.

Terwijl Psinet in Amerika zich voornamelijk op infrastructurele voorzieningen richt, zullen in Europa ook diensten worden aangeboden. World Online dient daarbij als springplank. Directeur N. Brink heeft inmiddels haar directeurschap van A-Line opgegeven om zich volledig aan World Online te kunnen wijden.

Ambities

Behalve toegang tot het Web biedt World Online ook allerlei diensten voor zakelijke en particuliere gebruikers. Voor de zakelijke markt worden huurlijnen, vaste lijnverbindingen, hosting services en lan-diensten aangeboden. Samen met de Tros, dat ook in World Online zit, worden voor de consumentenmarkt programma's ('content') ontwikkeld.
Het is de bedoeling deze programma's ook in andere Europese landen te verkopen, uiteraard na de nodige aanpassingen aan de lokale situatie. Ook het concept van World Online zou elders verkoopbaar moeten zijn.
Het netwerk van Psinet en World Online moet ook onderdak bieden aan bedrijven die aan 'electronic commerce' doen. Nina Brink, eerder actief met Akam, Newtron en A-Line, heeft grote ambities met World Online. Het voornemen bestaat de toegang tot Internet te versnellen via satellieten. Dan kan ook overal vandaan lokaal worden ingebeld. In ieder geval staat vast dat het Nederlandse netwerk van World Online een verbinding krijgt met het grotere Psinet dat over Europa wordt uitgerold.
Psinet bezit 10 procent van de aandelen in World Online. Aan het eind van dit jaar zal dit 20 procent zijn. De overige aandeelhouders zijn behalve de eerdergenoemde Tros en Nina Brink het uitgeversconcern Audax en NS Telecom. Corr.

Miljardair Soros geldschieter

Grote financier achter de Europese expansie van het Internet-bedrijf Psinet is George Soros. Deze Amerikaanse miljardair gelooft dat Europa op dit gebied een enorme marktpotentieel vormt.
Amerikaanse 'providers' zoals Psinet denken hun technische kennis van snelle verbindingen hier ook te gelde te kunnen maken. De nieuwe joint-venture Psinet Europe waarin George Soros deelneemt, gaat gelijk groots van start met een investering van 100 miljoen dollar in een Europees netwerk. Voor George Soros is dat 'peanuts'.
De schrik van de centrale banken, zo wordt deze Amerikaan van Hongaarse afkomst wel eens genoemd als forse valuta-speculaties de kop opsteken. Vier jaar geleden dwong deze behendige speculant in zijn eentje de Britse Centrale Bank op de knieën. Met gigantische speculaties tegen het pond wist Soros gedaan te krijgen dat het pond uit het Europees Monetair Stelsel ging en moest devalueren. Soros verdiende hier zoveel geld mee dat hij twee jaar later met gemak een verlies van 600 miljoen dollar kon incasseren met speculaties tegen de Japanse yen.
Behalve op zijn handelsinstinct vertrouwt Soros op uiterst ingewikkelde computerprogramma's, die worden ingezet bij de handel in opties en andere financiële derivaten. De stap naar de wereld van de hightech is voor de Amerikaan dan ook niet groot. Zo heeft hij geld gestoken in Hermes Europe Railtel, het glasvezelnet van de Europese spoorwegen. Soros zit ook achter de Global Telesystems Group, die samen met een consortium van twaalf spoorwegbedrijven een Europese infrastructuur wil vormen. Met prins Albert van Monaco zit Soros in GTS Monaco Access, dat allerlei telefoondiensten in Europa gaat aanbieden.
Hij is echter niet alleen een keiharde zakenman, maar ook een groot filantroop. Hij stak 200 miljoen dollar in Russische ziekenhuizen. Zijn Soros Foundation helpt individuen en maatschappelijke groeperingen in Oost-Europa toegang te krijgen tot e-mail en Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-27T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.