NT Workstation wél webserver-platform

Prijsverschil met NT Server onduidelijk

EINDHOVEN - De kernels van het door Microsoft recentelijk vrijgegeven Windows NT 4.0 Server en Windows NT 4.0 Workstation blijken 'bit for bit' hetzelfde. Door summiere aanpassing is laatstgenoemde wel geschikt als webserver-platform. Het prijsverschil van 800 dollar komt daarmee in een opmerkelijk daglicht te staan.

Microsoft slaagt er niet in de schijn te vermijden dat het onjuiste informatie heeft verstrekt aan gebruikers, analisten en pers over Windows NT 4.0 Server en Workstation. Tot nu stelde Microsoft dat NT Workstation niet bruikbaar is als een webserver-platform. Het zou ook niet mogelijk zijn met behulp van andere settings in de registry NT Workstation 'om te bouwen' tot NT Server. De twee kernels gebruiken ondermeer verschillende caching algoritmen en multitasking priorities, zo betoogde een Microsoft-woordvoerder recentelijk voor een zaal vol analisten en journalisten.
Webserver-softwareleverancier O'Reilly & Associates heeft deze claims laten onderzoeken en ze blijken onjuist. Door slechts twee instellingen in de Windows NT registry te wijzigen verandert NT Workstation in NT Server. Dat is mogelijk omdat de twee kernels 'bit voor bit' identiek zijn. Een stelling die simpel is te controleren met behulp van Windows NT's eigen file-compare functie. Het is overigens volgens de licentievoorwaarden van Microsoft niet toegestaan om een dergelijke wijziging door te voeren.

Pluspakket

Windows NT Server wordt door de onthulling te kijk gezet als niet meer dan een NT Workstation met een soort 'NT Plus Pack!', een aantal extra's waarin ondermeer de Microsoft IIS-webserver-software is opgenomen.
Deze zaak is belangrijk omdat Microsoft in de NT-webserver-markt in een concurrentieslag is gewikkeld met ondermeer Netscape Communications en O'Reilly & Associates. Het lijkt erop dat Microsoft wil verhinderen dat de concurrentie webserver-software draait op het goedkopere NT Workstation-platform. Klanten worden zo gedwongen NT Server aan te schaffen en wie deze koopt heeft geen webserver-software van derden omdat Microsoft die al 'gratis' bij NT Server voegt.
Met de onthulling van O'Reilly, gebaseerd op onderzoek van ondermeer dr Mark Russinovich (zie voor technische details http://software.ora.com/news/ms_internet_andrews.html) komt de zorgvuldig opgebouwde prijsstructuur van Windows NT onder vuur te liggen. Marketingtechnisch is het nu moeilijk geworden om de prijsverschillen aan toekomstige klanten uit te leggen.
Voor de ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Justitie, die zojuist het onderzoek naar Microsoft weer heropend hebben, kan deze onthulling een aanwijzing zijn dat Microsoft zich niet aan de regels van de vrije concurrentie houdt en zijn positie op de markt voor besturingssystemen gebruikt om concurrenten op andere terreinen het leven zuur te maken. Dit bericht komt bovenop eerdere beschuldigingen van Netscape Communications als zou Microsoft kortingen op Windows 95-licenties geven aan computerleveranciers, indien ze maar geen Netscape Navigator-browser op hun PC's installeren, hetgeen Microsoft overigens ontkent. AM

Microsoft kopieert prijspolitiek IBM

Microsofts 'ceo' Bill Gates heeft de bedrijfsgeschiedenis van IBM grondig bestudeerd. De Windows NT-prijspolitiek lijkt dan ook verdacht veel op IBM's 'functional pricing' zoals beschreven door Richard Thomas DeLamarter in 'Big Blue: IBM's use and abuse of power'. IBM verkocht ooit printers die via een upgrade de dubbele snelheid konden halen. De upgrade maakte het leasebedrag ook bijna dubbel zo hoog. Wat IBM er nooit bijvertelde was dat voor de upgrade in de printer slechts een rubberen riem over een andere poelie gelegd hoefde te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-27T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.