Mac OS 8.5 spitst zich toe op Internet-integratie

Interim-president Steve Jobs van Apple heeft meer details vrijgegeven over de aanstaande versie (8.5) van het besturingssysteem Mac OS.

Een belangrijke verandering ten opzichte van de huidige versie is de integratie van Internet in het besturingssysteem. De software verschijnt medio oktober op de markt en is "een must-have-opwaardering voor Macintosh-bezitters", aldus Jobs tijdens de Seybold conferentie in San Francisco.
Gebruikers van de tweede bèta-versie zijn zeer te spreken over het verbeterde OS.
Eén van de nieuwe mogelijkheden is Sherlock. Dit onderdeel versnelt het zoeken op harde schijven en Internet door op de achtergrond meerdere zoekmachines tegelijkertijd te gebruiken. Het kan de gevonden resultaten samenvatten en dat document lokaal opslaan. "Dit is een voorbeeld van de manier waarop Apple Internet steeds meer integreert in het besturingssysteem", aldus Jobs. De interim-directeur demonstreerde ook het snellere bestandssysteem waardoor Mac-computers grote bestanden sneller kunnen kopiëren, zowel op de eigen harde schijf als via het netwerk. Andere nieuwe snufjes zijn vereenvoudigde bewerking van grafisch materiaal en een uitgebreide controle van kleurenprinters. Voor de volgende versie van het Macintosh-besturingssysteem, Mac OS X (tien), belooft Apple grotere stabiliteit en verbeterde functionaliteit voor het gelijktijdig draaien van meerdere programma's. Die software komt in de herfst van 1999 uit.
 
Adobe versus Quark
Softwareleveranciers Adobe Systems en Quark liggen al geruime tijd met elkaar overhoop. Quark meldde onlangs dat het Adobe wil kopen, maar dat is afgeketst. Adobe had daar geen trek in en bovendien betwijfelen analisten of Quark de geschatte marktwaarde van 1,8 miljard dollar kon neertellen voor zijn concurrent. Op de Seybold-conferentie sloeg Adobe terug: het bedrijf demonstreerde zijn nieuwe opmaak-technologie K2, die de Xpress-software van Quark de das om moet doen.
De K2-software biedt verbeterde mogelijkheden voor de manipulatie van beeld- en tekstmateriaal en is compatibel met de Carbon api-set (application programming interfaces) van Apple. Hierdoor draait deze programmatuur ook op het toekomstige Mac OS X. Maar Quark zit ook niet stil. Het koopt een meerderheidsaandeel in de Duitse software-ontwikkelaar Silent. Deze overeenkomst valt onder Quarks budget van 200 miljoen dollar voor de aankoop van bedrijven en nieuwe technologieën. Daarnaast heeft de softwarefirma een marketing-contract getekend met Sun Microsystems. Quark wil zo zijn marktaandeel op het Solaris-platform vergroten en Sun probeert zijn grip te behouden op de multimediamarkt. Gebruikers in die sector stappen in toenemende mate over naar goedkopere Windows NT-werkstations.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker