Worldcom Nederland acht reorganisatie waarschijnlijk

'Fraude valt ons rauw op het dak'

De boel blijft bij elkaar, als het aan de huidige ceo John Sidgemore van het in opspraak geraakte telecombedrijf Worldcom ligt. Deze week buigt de topman zich over de reorganisatieplannen voor de Amerikaanse en internationale activiteiten. Worldcom Nederland wacht de dingen die komen gaan af.

Worldcom-gebruikers
Marketingbureau Comstruction hield na het nieuws over de fraude onder 250 Nederlandse bedrijven die telecomdiensten afnemen bij Worldcom een enquete met de volgende vragen:
  
"Het nieuws is ons rauw op het dak gevallen", zegt Nico Pilkes, directeur Nederland bij Worldcom. "Ik was kwaad en flink gefrustreerd. Mensen hebben hier in Nederland sinds 1996 hard gewerkt om het huidige resultaat neer te zetten. Dat komt in één keer op een hellend vlak te staan." Hij is benieuwd naar de uitkomst van de rechtszaken tegen verdachten als de voormalige financiële directeur van het bedrijf Scott Sullivan en oprichter Bernie Ebbers. Hen bij voorbaat al van fraude te betichten gaat hem te ver. "Het hoeft niet zo zwart wit te zijn als het nu lijkt."
 
  Buitenland
Klanten van Worldcom in Nederland, die bereid waren een reactie te geven, zien de fraude en de chapter 11 vooral als een Amerikaanse aangelegenheid. Jan Willem van der Linden, werkzaam bij de it-afdeling van Business Lease, kijkt zo tegen de zaak aan: "het speelt niet zo in Nederland." De leasemaatschappij koopt telefonie in binnen- en buitenland in bij het telecombedrijf. Ook neemt het een 2 Mbps ip-vpn-verbinding af voor connecties tussen een tweede kantoor in Nederland, één in Polen en een andere in Tsjechië.
Het bedrijf heeft geen backup-scenario klaar liggen. Wel zegt Van der Linden om te kijken naar andere partijen die ook een verbinding naar een kantoor in Slowakije kunnen verzorgen. Worldcom zit niet in dit land. Toekomstige telecomleveranciers worden 'met een iets ander oog bekeken'. "Dan kom je al snel terecht bij langer bestaande bedrijven als KPN. Ook bij deze partijen zijn vraagtekens te plaatsen bij de continuïteit, maar ze staan wel een stuk steviger in de schoenen."
Ook Geert Zimmerman, ict-adviseur bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, ziet in de fraude bij Worldcom geen bedreiging voor de levering van diensten in Nederland. Het ministerie, dat werk biedt aan drieduizend ambtenaren, krijgt via het telecombedrijf toegang tot internet. "Deze dienst gaat gewoon door, hetzij door het bedrijf zelf of door een ander die de dienstverlening overneemt." Het ministerie zegt nog steeds tevreden te zijn, ook al loopt het nu meer risico. Al voor de problemen bij Worldcom had het ministerie een backup-scenario klaarliggen.

Herstructurering

Het plan voor de Europese reorganisatie is opgesteld door de Emea-directie in Londen. Pilkes heeft het niet ingezien, maar gaat ervan uit dat liquidatie en verkoop van Worldcom Nederland niet aan de orde zijn. Hij wijst naar een snelle groei van de Emea-activiteiten.
In het afgelopen jaar nam dit bedrijfsonderdeel 35 procent van de groei voor zijn rekening. Het heeft nu een aandeel van 10 procent in de omzet van ruim 35 miljard dollar per jaar. Herstructering van de Nederlandse organisatie, die nu duizend personeelsleden telt, ligt in de lijn der verwachting. Tweehonderd mensen houden zich bezig met Europese activiteiten. De rest is op Nederland gericht.
De directie overlegt met de ondernemingsraad en heeft zijn eerste contact met de vakbonden gezocht. Pilkes zegt dat het Nederlandse personeel zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt. "Binnen enkele weken staat vast wat het herstructeringsplan voor de Nederlandse organisatie betekent."

Geen uittocht

Het verloop onder Nederlandse klanten is na de fraude en de daarop volgende surcéance van het Amerikaanse bedrijfsonderdeel niet veel groter dan normaal, aldus Pilkes. "De eerste emotie van klanten was ook één van verbazing." Een massale uittocht is uitgebleven, omdat bedrijven 'enigszins gewend zijn geraakt aan sores in deze sector'. Worldcom Nederland heeft contact gelegd met elke klant om de ontstane situatie door te spreken. Ondernemingen, die erom vroegen, heeft het telecombedrijf met het organiseren van backup-voorzieningen geholpen. Verhuizing van veel voorkomende diensten als spraak en dataverbindingen is niet problematisch. Vaak is een overstap in een aantal dagen te regelen, als er voldoende alternatieven zijn.
De komende weken wordt duidelijk of het herstructeringsplan van Sidgemore groen licht krijgt van de belangrijkste crediteuren en de Amerikaanse faillissementsrechter. Worldcom, dat een schuldenlast torst van ruim 30 miljard dollar, heeft een nieuwe kapitaalinjectie nodig om in de huidige vorm door te kunnen gaan. Als Sidgemore zijn zin krijgt, komt Worldcom in het tweede kwartaal volgend jaar in één geheel uit chapter 11. De internationale activiteiten hebben deze status niet en draaien gewoon door.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.