Hyperion worstelt met gevolgen fusie

Integratie met Arbor verloopt moeizaam

Dit artikel delen:

De fusie tussen Hyperion en Arbor verloopt minder voorspoedig dan financiële analisten hadden verwacht. De winst over het afgelopen boekjaar bleef met een toename van 13 procent achter bij de verwachtingen. Hyperion legt dit jaar het accent op toepassingen voor elektronische handel en het beheer van klantrelaties. Het bedrijf komt zelf met toepassingen, maar sluit overnames van bedrijven uit deze marktsegmenten niet uit.

Dit zegt Stephen Imbler, ceo van Hyperion, die vorige week een bliksembezoek aan de Nederlandse vestiging bracht. Imbler, afkomstig van Arbor, geeft openhartig toe dat de fusie tussen Arbor en Hyperion meer energie kost dan verwacht. Toen Hyperion vorig jaar met Arbor fuseerde, redeneerde de financiële wereld dat het samengaan van twee winstgevende bedrijven zou leiden tot nog meer winst. "In de praktijk blijkt dat de cultuur van een technologisch georiënteerd bedrijf als Arbor gebundeld met een onderneming uit de financiële wereld als Hyperion tot strubbelingen leidt. Daardoor is de winst lager uitgevallen", aldus Imbler. Die strubbelingen hebben diverse managers de kop gekost en het fusieproces vertraagd, zo geeft hij toe.
Hoewel de fusie stroever loopt dan verwacht, heeft dat volgens Imbler niet geleid tot klanten die weglopen. Hij verwacht veel van nieuwe applicaties op het gebied van e-handel en crm, ofwel customer relation management. "Hyperion brengt daarvoor nieuwe applicaties op de markt. Als die niet goed genoeg aanslaan, dan slu it ik niet uit dat we bedrijven gaan overnemen die al succesvol zijn in die marktsegmenten", aldus Imbler.

Essbase

Voor het eind van dit jaar komt Hyperion met Essbase, de nieuwe versie van zijn Olap-server (On Line Analytical Processing), een hulpmiddel voor interactieve analyse. Essbase is het voormalige vlaggenschip van Arbor en versie 6 kent vooral verbeteringen op het snijvlak van analyse en nieuwe toepassingsgebieden als crm en elektronische handel. Zo kunnen volgens Hyperion de winstgevendheid van klanten en producten geanalyseerd worden, en biedt het inzicht in verkoopontwikkelingen en -voorspellingen.
Het afgelopen jaar is de bèta-versie van Essbase flink op de pijnbank gelegd. Erik Weidgraaf, vice-president van consultancybedrijf Temtech, begeleidde twee conversies van gebruikers die overgingen naar Essbase. Volgens Weidgraaf zijn met de komst van Essbase 6 de voordelen van Olap-rapportage boven traditionele rapportage verder vergroot. "Grote rapportage-toepassingen kunnen nu op eenvoudige wijze worden geïmplementeerd en onderhouden, terwijl de prestaties en de response beter zijn."

Tevredenheid

Verzekeraar Aegon testte de bèta-versie in een applicatie voor personeelszaken, ter vervanging van een programma van SAS Institute. "Aegon was op zoek naar een programma dat makkelijker te gebruiken is dan de SAS applicatie. Met Essbase werken nu dertig mensen, voornamelijk hoofden van personeelszaken", aldus Weidgraaf. De positieve ervaring met het product worden bevestigd door C.A. van der Stap, manager personeelszaken van Aegon. "Door het toevoegen van attributen kunnen we extra informatie opslaan, waarmee ze zelf analyses kunnen uitvoeren. Het onderhoud is eenvoudiger doordat gegevens als leeftijd, salaris, allochtonen verspreid over drie modellen zijn opgeslagen."
Naar verwachting zal Essbase 6 eind 1999 leverbaar zijn voor de belangrijkste Unix-platformen en Windows, een bèta-versie voor Linux staat op de planning voor het einde van dit jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Wim Amerongen