Vernieuwde Winframe van Citrix

Microsoft voelt zich bedreigd door succes

Citrix heeft een nieuwe versie van zijn Winframe systeemsoftware op de markt gebracht. Versie 1.7 bevat nieuwe functionaliteit op het gebied van applicatiebeheer, beheer van netwerkbelasting, toegang via Internet en beveiliging.

Winframe maakt van Windows NT een multi-user besturingssysteem, waarbij applicaties volledig op de server draaien en de gebruikers met een domme terminal werken. Winframe bestaat uit de Independent Computing Architecture (ICA) en Multiwin, een multi-user extensie voor Windows NT.
Microsoft voelt zich door het succes van Winframe bedreigd, omdat gebruikers met Winframe alleen een NT server-licentie hoeven te kopen en geen NT werkstations. De softwaregigant uit Seattle volgt een twee-sporenbeleid om Citrix op afstand te houden. Microsoft heeft de multiwin-technologie in licentie genomen en gaat deze standaard bij NT leveren, vanaf versie 4.0. Die NT-versie met multiwin wordt Hydra-server genoemd. Citrix concentreert zich meer op het ontwikkelen en verkopen van ICA, die nu onder de naam Picasso door het leven gaat.

Mobiele toepassingen

Microsoft is zelf ook bezig met het ontwikkelen van een variant van ICA-technologie: T-share. Met dit product kunnen op Windows gebaseerde bureaumachines gebruik maken van de Hydra-server. Hoewel Microsoft zijn T-share zal blijven ontwikkelen, is Citrix niet bang dat zijn producten overbodig worden. "Ik denk dat we Microsoft op het gebied van functionaliteit voor kunnen blijven", zei Citrix-oprichter Ed Iacobucci onlangs. "ICA is breder toepasbaar. Winframe werkt met bureaumachines die draaien op Dos, Windows 16 en 32 bits, en in de nabije toekomst met Java", zegt Pierre Jean Charrier, marketing manager Zuid Europa van Citrix. Verder benadrukt Charrier dat ICA ook toepasbaar is voor andere besturingssystemen.
Voorlopig wordt Winframe echter geleverd voor Windows NT 3.5.1. Voor huidige Winframe-klanten is de nieuwe versie gratis. Nieuwe klanten betalen iets minder dan 6000 dollar voor twintig gebruikers. Charrier denkt dat Winframe vooral voor mobiele apparatuur, aangesloten op een server, een succes wordt. Hieruit blijkt dat Citrix zijn positie bedreigd ziet worden door T-share.

Reus uit Amerika

De profilering in de richting van mobiele toepassingen lijkt logisch, omdat ook Java zich in deze hoek van de markt begint te manifesteren. Het succes van Citrix hangt af van het feit of Winframe ook met Java-clients gebruikt kan worden. Daarnaast is de vraag hoe Microsoft zich op het gebied van Java gaat ontwikkelen. De reus uit Amerika heeft de neiging om de hele markt af te dekken. Voorlopig blijft Citrix met Winframe markten bestrijken die buiten het bereik van Microsoft liggen. Citrix mag bewijzen of de voorsprong voldoende is om de omzet van 440 miljoen dollar van afgelopen boekjaar te verdubbelen, zoals de doelstelling luidt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.