Via Networks lijkt eindstation voor Psinet Europa

Vastelandoperaties Psinet verbreden dienstenaanbod Via

Hoe lang houden de kleinere netwerkdienstverleners het in Europa vol in de harde concurrentiestrijd om de gunst van de klant? Via Networks verweert zich door de continentale activiteiten van Psinet Europe over te nemen.

Psinet's getuigschrift
- 1989: Psinet splitst zich af van Nysernet (New York State Education and Research Network), het eerste regionale internet in de staat New York. Psinet (voluit: Performance Systems Inc. Network, maar ook een omdraaiing van isp: internet service provider) moet de commerciële poot worden. Beide organisaties zijn opgericht door William Schrader, die zijn sporen had verdiend met het inrichten van supercomputercentra bij de Cornell University en Syracuse University.
 • 1999: financiering van ambitieuze groeiplannen middels veel vreemd vermogen (obligatie- en bankleningen à 1,2 miljard dollar). Psinet investeert in het opzetten van een wereldwijd glasvezelnetwerk met hostingcenters en acquireert aan de lopende band isp-bedrijven om de dienstverlening uit te breiden.
 • 2000: maart: aankoop van de Texaanse it-dienstverlener Metamor via een aandelentransactie met een waarde van 1,9 miljard dollar.
 • 2000: juni: hoogtijdagen, onder andere uitgedragen via de sponsorrol voor het EK Voetbal in Nederland/België.
 • 2000: oktober: opening datacentrum in Amsterdam (10.000 m�, met nooit een hogere bezettingsgraad dan 25 procent).
 • 2000: november: president Pete Wills treedt af, nadat blijkt dat de schuldenlast 3,4 miljard dollar bedraagt en de kas door het omgeslagen negatieve marktsentiment en het wegblijven van klanten leeg blijft.
 • 2001: april: oprichter en ceo Bill Schrader krijgt eveneens zijn congé.
 • 2001: juni: moedermaatschappij Psinet Amerika vraagt uitstel van betaling aan. De grote uitverkoop van onderdelen begint.
 • 2002: april: Cogent Communications koopt de bedrijfsmiddelen van Psinet Amerika op voor tien miljoen dollar.
 • 2002: oktober: het gezonde Psinet Europa wordt voor het luttele bedrag van 9,5 miljoen euro overgenomen door een groep investeerders: Israel Corporation, een paar privé-investeerders, waaronder de nieuwe ceo Richard Williams, en Unicorn Worldwide Holdings.
 • 2003: Ron Happel, het gezicht van Psinet Nederland, vertrekt geruisloos na een steeds stroever lopende samenwerking met de nieuwe top.
 • 2003: oktober: Israel Corporation neemt de aandelen over van Unicorn.
 • 2004: augustus: Via Networks lijft de continentale activiteiten van Psinet Europa in voor 18 miljoen euro.
 • 2004: augustus: de Australische telco Telstra laat zijn oog vallen op het overgebleven Psinet-deel in Groot-Brittannië en legt daarvoor 75 miljoen euro op tafel.
Via Networks (omzet: 2003: 68,7 miljoen dollar) neemt de continentale activiteiten over van Psinet Europa voor circa achttien miljoen euro in contanten en/of aandelen van de durfkapitalist Israel Corporation Group. De netwerkdienstenaanbieder wil met de overname van de Psinet-vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland de omzet uit hostingdiensten verhogen. De vijf landen (met ruim 250 medewerkers) zijn goed voor een bruto-omzet van 34 miljoen euro. De nieuwe combinatie telt ruim 550 medewerkers en een omzet van ruim 90 miljoen euro. Naar verwachting levert Psinet een positieve bijdrage aan de poging van Via Networks om winstgevend te worden.

Complementair

Psinet Europe biedt infrastructuurdiensten aan via een onafhankelijk ip-network, zoals ip-toegang, hosting en beveiliging. De vastelandoperaties beschikken over datacenters in Amsterdam, Parijs, Genève, München en Berlijn. Sander Scholten trad begin dit jaar aan als nieuwe directeur van Psinet Nederland. Na ruim een half jaar wordt hij reeds geconfronteerd met de verkoop van het bedrijf. Totaal onverwacht komt de transactie niet, maar Scholten had niet gedacht dat het zo snel zou gebeuren. "Bij mijn aantreden werd mij verteld dat een verkoop tot de mogelijkheden behoorde. Ik had echter minimaal op een jaar gerekend. Maar goed, dat is het spel van de markt. Via Networks kwam langs en legde een inhoudelijk en financieel interessant bod neer voor de investeerders."
Scholten meent dat de bedrijven elkaar goed aanvullen. "Via Networks is vooral op het midden- en kleinbedrijf gericht en biedt communicatiediensten en eenvoudige hosting. Wij leveren complexere hosting aan voor het midden- en grootbedrijf." "Bovendien", zo stelt hij, "krijgt Psinet na inlijving toegang tot Italië en Iberië en kan het gebruikmaken van het multi protocol label switching-netwerk van Via Networks, waarbij ip-verkeer zo netjes mogelijk wordt afgehandeld. Verder kunnen wij hun shared hosting voor Windows-omgevingen in het mkb tevens aan onze klanten offreren."
De directeur weet nog niet of hij aanblijft. Eerst staat het komende halfjaar de integratie van de Nederlandse organisatie op het programma, waarbij zo'n 35 medewerkers overstappen naar Via Networks Nederland (telt vijftig medewerkers). Psinet Europa is inclusief merknaam verkocht. Die blijft de komende paar jaar overeind, omdat het naar Scholtens zeggen een sterk merk is. Dat Via Networks niet de Britse activiteiten (100 medewerkers, omzet: 49 miljoen euro) van Psinet Europa heeft overgenomen, komt omdat het bedrijf in Groot-Brittannië al voldoende basis heeft en de prijs te hoog lag, aldus Scholtens.

Arbeidsmoraal

Onderzoeksbureau Current Analyses meent dat Via Networks wel iets moet doen aan het geslonken arbeidsmoraal van de Psinet-medewerkers. De onzekerheid over de toekomst sinds het Amerikaanse moederbedrijf in 2001 bankroet ging en de diverse reorganisaties hebben veel werknemers gedemotiveerd. Hierdoor loopt de kwaliteit van de dienstverlening terug en haken er sinds begin dit jaar hostingklanten af. Het bureau vreest dat door de aankondiging om tijdens de integratie dubbele functies te schrappen de werklust van het Psinet-personeel opnieuw een knauw krijgt.
Current Analysis oordeelt dat de overname op papier een versterking van Via Networks betekent. Analist Ryback wijst er wel op dat - in een markt waar het moeilijk is onderscheidend te zijn - ook het 'nieuwe' bedrijf moet opboksen tegen lokale telecom-grootheden als KPN en Belgacom en concurrenten met een grotere naambekendheid als Colt, Easynet, Telenet en Versatel. Ryback adviseert de telecomservicefirma om diverse allianties aan te gaan met bekende it-dienstenaanbieders om zijn expertise in de markt beter voor het voetlicht te brengen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.