Opta krijgt meer armslag

Deel telecombranche wil strenge regels voor toezichthouder en explicieter beleid EZ

EZ heeft Opta's bevoegdheden in een nieuw voorstel voor de telecommunicatiewet verruimd. Een deel van de telecombranche is tevreden met deze wijziging, gezien de geluiden die vorige week donderdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de nieuwe wet te horen waren.

  
KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer: "Opta moet in de toekomst meer verantwoording afleggen ".
Het gebrek aan strenge voorwaarden voor telecomtoezichthouder Opta en een nationaal telecombeleidskader waren belangrijke kritiekpunten vorige week donderdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de nieuwe telecommunicatiewet. "Opta moet in de toekomst meer verantwoording afleggen over de maatregelen die het neemt", betoogde KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer bij deze gelegenheid. "Het kan niet zo zijn dat de toezichthouder straks met dezelfde willekeur boetes oplegt waarmee het nu de verruiming van KPN's belpakketten uitstelt."
Pim van der Feltz, werkzaam bij T-Mobile, riep het ministerie van EZ op om een duidelijk beleidskader voor telecommunicatie op te stellen. "Mogen telecombedrijven umts-licenties teruggeven; wat mag glasvezel kosten? Dat zijn cruciale punten waarop het ministerie beleid moet maken en niet de telecomtoezichthouder." De tegengeluiden kwamen uit de bekende hoek. Zo pleitte Nitam, een belangenvereniging van Tiscali, Wanadoo en Zon voor meer bevoegdheden van de Opta, zodat de toezichthouder ook op de markt voor breedbandtoegang tot internet de macht van KPN en kabelbedrijven kan breken. De Associatie van Competitieve Telecomoperators wil ook een verruiming van Opta's bevoegdheden. Daarnaast dreigde het met schadeclaims als de overheid invoering van de wet te lang uitstelt. "Bedrijven lopen daardoor miljoenen mis", aldus ACT-voorzitter Feyo Sickinghe.
 
  
Laurens-Jan Brinkhorst: Gewijzigd wetsvoorstel in een brief aan de Tweede Kamer.

Opta tevreden

Opta-voorzitter Jens Arnbak zei tijdens de hoorzitting in te stemmen met het gewijzigde wetsvoorstel dat EZ-minister Laurens-Jan Brinkhorst vorige week in een brief aan de Tweede Kamer stuurde. Brinkhorst geeft de Opta in dit nieuwe voorstel van telecomwet aanzienlijk meer bevoegdheden. Zo krijgt de regelgever in het nieuwe wetsvoorstel de mogelijkheid om bij overtredingen marktpartijen boetes op te leggen tot 10 procent van hun omzet. Ook kan het dwarsliggende ondernemingen het aanbieden van diensten beletten. Daarnaast worden de in de Europese richtlijnen genoemde voorbeelden van toegangsverplichtingen in het nieuwe wetsvoorstel wel letterlijk genoemd. In het huidige voorstel ontbreken deze. Verder wil EZ af van trage procedures. Bedrijven moeten bij geschillen binnen twee weken relevante informatie aanleveren. Ook krijgen toezichthoudende ambtenaren mogelijkheden om bij bedrijven zelf informatie te verifiëren.
Arnbak waarschuwde de Tweede Kamerleden dat de uiteindelijke Nederlandse beleidsruimte in de Europese kaderwet minimaal is. "Nederland is gehouden aan de Europese richtlijnen en moet deze tijdig invoeren." Telecombeleid dat de nationale telecomindustrie beschermt, is onder die nieuwe richtlijn niet vol te houden, voorspelt hij. De Europese Commissie zal dit niet toestaan. Ook zouden gedupeerde bedrijven met rechtszaken tegen de Nederlandse Staat alsnog via de Europese wet hun gelijk kunnen halen. De aanvulling van VVD-kamerlid Stef Bos op de telecommunicatiewet om de toezichthouder bij te nemen maatregelen een effectenrapportage te laten maken, zou daar best wel eens op kunnen sneven. Volgens Arnbak is toekomstig toezicht op de Opta voldoende uitgebouwd. De NMA en de Europese Commissie controleren de besluiten van de toezichthouder. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.