Ericsson drukt kosten met verdere uitbesteding activiteiten

Terug naar de kern

Het Zweedse telecombedrijf Ericsson wil vierduizend it-banen onderbrengen bij andere ondernemingen. Het had vorig jaar al het onderhoud op vijfentwintig duizend werkplekken ondergebracht bij EDS. Nu is het doel alle activiteiten die niet te maken hebben met het bouwen of beheren van radionetwerken elders onder te brengen.

Net als andere toeleveranciers van telecombedrijven heeft ook Ericsson flink te lijden van de investeringsstop bij telecombedrijven. Uitbesteding speelt een cruciale rol in de strategie die het bedrijf er weer bovenop moet helpen. "Het beheren van een netwerk met al zijn software en computers vergt heel andere vaardigheden, dan onze kerncompetentie, het runnen van een radionetwerk. Hier is ons personeel voor geschoold, hier gaan we ons op concentreren", geeft woordvoerder Hans Krusel als verklaring voor de stap. Het pas bij Ericsson ondergebrachte beheer op het mobiele netwerk van O2, waarbij ruim tweehonderd mensen overstapten, draait juist om die kerncompetentie.
Uitbesteding is voor Ericsson niet nieuw. Zo is EDS sinds juni vorig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van vijfentwintig duizend werkplekken in zestien Europese landen. In Nederland zijn bij het afsluiten van dit contract twaalf werknemers overgegaan. Ook logistieke taken zijn in mei dit jaar ondergebracht bij Danvas. In Nederland zijn hierdoor 35 mensen naar dit bedrijf overgegaan.
Ericsson zoekt nu een partij die het beheer van applicaties, it-platformen en onderzoek naar it-infrastructuur voor zijn rekening wil nemen in meerdere Europese landen. In Nederland gaat het hier om ruim vijftig werknemers. Samen met een uitbreiding van het contract voor werkplekbeheer komt Ericsson op deze manier op vierduizend werknemers die het via uitbesteding wil overhevelen naar andere bedrijven.

Mobiele telefoons

Uitbesteding is niet de enige maatregel die in winstgevendheid moet resulteren. Ericsson bereidt een aandelenemissie voor van 3,2 miljoen dollar. Daarnaast gaf ceo Kurt Hellstroem deze week in een interview met Wall Street Journal Europe te kennen dat de alliantie met het Japanse Sony voor de productie van mobiele telefoons op korte termijn resultaat moet opleveren, wil het bedrijf er verder mee gaan. "In de komende kwartalen moet echte acceptatie blijken. Anders blijft Ericsson geen geld gooien in deze verlieslijdende onderneming." Eerder gaf het bedrijf aan nog vijfhonderd miljoen dollar in het initiatief te zullen pompen tussen nu en oktober 2003. De combinatie is een jaar terug in het leven geroepen om de moordende concurrentie het hoofd te bieden.
 
Informatie over het uitbestedingscontract met EDS is te vinden op: http://www.computable.nl/artikels/archief1/d25rs107.htm
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.