Dec is bruidschat Compaq

HP-gebruikersvereniging Interex aangenaam verrast

De fusie tussen Hewlett-Packard en Compaq heeft John Witte aangenaam verrast. Hij is voorzitter van Interex Europe, de onafhankelijke club van professionele HP-gebruikers. Vooral de erfenis van Dec die via Compaq binnenkomt, spreekt hem aan.

Het landschap van hardwareleveranciers verandert drastisch door de samensmelting van HP en Compaq. Het levert een bedrijf op, voorlopig steeds aangeduid als het 'nieuwe HP', met een omzet van 87 miljard dollar. De fusie komt tot stand door een aandelenruil, waarbij de Compaq-aandelen de waarde krijgen van 0,6325 HP-aandeel.
Carly Fiorina, directeur van HP, gaat de verse firma leiden. De huidige ceo van Compaq, Michael Capellas, wordt president.
In juni 1998 heeft Compaq het illustere Digital Equipment Corporation overgenomen, nadat het eerder al Tandem had ingelijfd. Het doel was te groeien van pc-bouwer naar een bedrijf dat ook professionele automatiseerders kan bedienen met bijvoorbeeld servers, Unix-systemen en opslagapparatuur. Een jaar later, april 1999, moet Compaq-ceo Eckard Pfeiffer het veld ruimen wegens tegenvallende bedrijfsresultaten In augustus dat jaar volgt Capellas hem op. Het lukt hem niet Compaq om te vormen tot een speler van formaat bij professionele automatiseerders. Erger nog: als pc-fabrikant is Compaq recent van de eerste plaats geduwd door Dell.

Erfenis

Interex-bestuurder John Witte, directeur van het psychologisch adviesbureau L & D Support en voormalig it-manager bij de gemeente Rotterdam, is net terug uit Chicago, waar duizenden automatiseerders HP World bijwoonden. Hij vond het al vreemd dat Carly Fiorina er niet was om 'haar' gebruikers te verwelkomen. "Dat raadsel is nu opgelost", verklaart hij. De DUG, Digital User Group, is in Interex opgenomen.
"Ik kan dit nieuws alleen maar toejuichen", aldus de belangenverdediger van HP-gebruikers. Vooral de erfenis van Digital die via Compaq nu bij HP komt, doet zijn hart sneller kloppen. "Dat betekent een betere ondersteuning van Unix-services en Unix-servers. Het nieuwe bedrijf kan zich nu meten met bijvoorbeeld IBM."
Ook op het vlak van pc's ziet hij de fusie als positief. "HP had problemen om zich op deze sterk concurrerende markt te handhaven. Nu Compaq de boel komt versterken, is dat probleem opgelost." In zijn reactie zegt Witte regelmatig 'zeer onder de indruk' te zijn.

Kostenbesparing

De samensmelting lijkt ingegeven te zijn door kostenbesparingen. Hardwareleveranciers kijken tegen steeds lagere marges aan en doen er alles aan hun kosten naar beneden te krijgen.
In de persverklaringen wijzen HP en Compaq er nadrukkelijk op met de operatie een jaarlijkse kostenbesparing te kunnen doorvoeren van ongeveer 2.5 miljard dollar. De nieuwe HP heeft een geraamde jaaromzet van 87,4 miljard dollar en verwacht een winst van 3,9 miljard dollar. De onderneming is actief in meer dan 160 landen en heeft een personeelsbestand van 145.000 mensen.
Fiorina betoogt dat het moeilijk is de twee bedrijven in elkaar te schuiven, maar weet zich gesteund door het feit dat "beide bedrijven eenzelfde organisatiestructuur hebben en dezelfde modellen voor verkoopstructuren hanteren". Naar verwachting wordt de fusie afgerond in de eerste helft van 2002.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.