Tour de France decor van test ESA met plaatsbepaling via satelliet

Waar is Boogerd?

De afgelopen Tour de France was niet alleen voor sportliefhebbers interessant. De wielerronde diende namelijk ook als test voor een systeem dat plaats en snelheid bepaalt via satellieten.

  
De positie van één van de vaste basisstations die Egnos gebruikt om de positiebepalingen te corrigeren voor atmosferische storingen.
De eerste test vond 21 juli plaats bij de bestijging van de Alpe d'Huez. De volgauto's van tien Tour-rijders waren voorzien van ontvangers waarmee hun traject gevolgd kon worden door het Egnos-satellietsysteem (European Geostationary Navigation Overlay System). Onder de via satelliet gevolgde rijders bevond zich ook toprenner Lance Armstrong.
Egnos is een Europees positioneringssysteem dat positie-informatie corrigeert voor storingen in de atmosfeer, zoals hitte- en luchtstromingen. Die correctie gebeurt door de storingen te meten en correleren via enkele, vaste basisstations. Egnos is sinds deze zomer operationeel en dient als voorbereiding voor en verfijning van Europa's eigen Gps (Global Positioning System) Galileo dat tegen 2009 gereed moet zijn.
Het ESA (European Space Agency) is verheugd over de resultaten en stelt dat de test het beste Tour de France-overzicht tot op heden oplevert. "Het is heel goed mogelijk dat volgend jaar alle renners ontvangers krijgen. Die data zal dan ook vrijelijk beschikbaar zijn op het web, zodat een realtime overzicht met exacte locaties van de renners mogelijk is", aldus het ESA. Het doel is dan ook de renner zelf te voorzien van een ontvanger zodat de individuele positie exact bepaald kan worden en niet wordt afgeleid van de volgauto van een rennersteam.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.