Pentium 4 schiet door met kloksnelheid

Intel vestigt hoop op nieuwe, zwaardere toepassingen

De prestigestrijd tussen Intel en AMD voor de processor met de hoogste kloksnelheid duurt nog altijd voort. Intel herwon vorige week de kroon met een 2 GHz-uitvoering van zijn Pentium 4. Ondertussen bevindt de pc-markt zich in een relatieve dip, maar Intel-topman Steve Chase ontkent met klem het idee dat pc's verbruiksgoederen zijn geworden.

Tot op heden loopt de verkoop van de gehele Pentium 4-reeks niettemin achter op de verwachting. Intel doet dan ook zijn best eindgebruikers, zowel consumenten als bedrijven, ervan te overtuigen dat zij moeten opwaarderen naar nog snellere pc's. Met de Pentium 4-processor natuurlijk.
Critici stellen echter dat die momenteel-snelste processor voornamelijk snelheid biedt en niet zozeer een hoog prestatieniveau. De Netburst-architectuur in de Pentium 4 bevat namelijk een diepere pijplijn voor de verwerking van instructies die weliswaar snel opereert, maar door de diepte van de pijplijn wel langer doet over de verwerking. Intel spreekt dit tegen.
Daarnaast stellen industrie-analisten dat pc's in toenemende mate verbruiksgoederen zijn geworden. Dit, gekoppeld aan de relatieve economische dip, zet de pc-verkoop al geruime tijd onder druk. De resulterende prijsoorlog drukt de winstmarges en lijkt het stempel van verbruiksgoed te bevestigen.

Groeiruimte

Steve Chase, marketingdirecteur Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) voor Intels chiparchitectuur, vindt dit onzin. "De Pentium 4 is nu de snelste processor op de markt, en biedt een hoog prestatieniveau met onze chipsets. Daarnaast biedt deze combinatie gebruikers ruimte om te groeien, naar toekomstige software die zwaardere eisen stelt. Zoals bijvoorbeeld Windows XP."
Chase stelt dat het prestatieniveau nog altijd van belang is, zeker in het bedrijfsleven. "Er verschijnen continu nieuwe applicaties. Niemand kon drie jaar geleden voorspellen wat we nu zouden gebruiken." Hij noemt als voorbeelden audio- en videotoepassingen, online-samenwerken (collaboration) en online-leren. "Dat zijn niet alleen maar nichegebieden. Die toepassingen komen nu op gang."
Probleem is dat Intel dergelijke uitspraken ook deed toen het zijn Pentium III lanceerde met kloksnelheden van wel 500 MHz. "Het komt wel wat langzaam op gang, ja", erkent Chase. Hij stelt dat snelheid ook voor hedendaags regulier pc-gebruik van belang is. "Denk aan multitasking, het schakelen tussen verschillende applicaties waarbij er ook nog diensten op de achtergrond draaien, zoals virusscanners."
"De Pentium 4 geeft een kenniswerker per dag acht minuten meer productiviteitstijd. Dat is niet veel, en gewone mensen verspillen dagelijks die hoeveelheid tijd wel aan andere dingen, maar toch telt het mee. Doe de optelsom maar eens voor meerdere medewerkers."
In november dit jaar verschijnt een uitvoering van de 2 GHz Pentium 4 met een transistormaat van 0,13 micron, vergezeld van een exemplaar dat een kloksnelheid van 2,2 GHz haalt. De prijzen voor de reeds verkrijgbare Pentium 4-varianten zijn al drastisch verlaagd. Dit moet de verkoop van die chips - en pc's die ermee zijn uitgerust - stimuleren.
Inmiddels doen berichten de ronde dat AMD, dat nu niet langer de snelste pc-processor levert, overweegt de omstreden performance rating (pr) voor zijn chips weer in te voeren. Die maatregel stamt uit de tijd dat AMD met zijn chips fors achterliep op Intel - zowel qua marktaandeel als qua prestatieniveau.
AMD prees zijn chips aan met een pr-getal dat volgens de producent het equivalent was van de kloksnelheid van Intels processoren. Het pr-getal lag dus hoger dan de kloksnelheid van AMD's chips. Bovendien lag het prestatieniveau, met name voor zwevende komma-berekeningen, in de praktijk vaak lager.
 
 
Multiprocessor Xeon-chip uitgesteld
Intel heeft de multiprocessor-uitvoering van zijn serverchip Xeon, gebaseerd op de Pentium 4, uitgesteld tot het vierde kwartaal dit jaar. De lancering van deze processor is daarmee drie maanden uitgesteld. De oorzaak ligt volgens de producent bij de - langer dan verwachte - duur van de uitgebreide validatietesten die de chip ondergaat. Dit liet Intel eind vorige week weten op zijn ontwikkelaarsconferentie in San José (Californië). Het gaat om een zware uitvoering van de vorige week gelanceerde 2 GHz Pentium 4. Die chip komt wel volgens plan uit in het derde kwartaal van dit jaar. In het vierde kwartaal lanceert Intel ook Xeon-chips met een kloksnelheid van 1,6 GHz. Voor begin volgend jaar staat een chipverkleining op stapel naar een transistormaat van 0,13 micron. Dit maakt energiebesparing en hitteverlaging mogelijk, voor ultradunne servers, én een verdere snelheidsverhoging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.