Quarterdecks 'ceo' Bastiaens stapt na 1,5 jaar alweer op

MARINA DEL REY, CA - Gaston Bastiaens treedt af als chief executive officer bij Quarterdeck. Na slechts anderhalf jaar verlaat deze Belg, die bekend staat om zijn visie en enthousiasme, de razendsnel gegroeide software-onderneming.

Bastiaens zou een zeer aantrekkelijk aanbod uit Europa hebben gekregen. Een woordvoerster benadrukt dat het besluit om op te stappen "in goede overeenstemming" is genomen. Van ontslag zou geen sprake zijn. Bastiaens blijft als adviseur verbonden aan het bedrijf.
Zijn carrière kent successen maar ook mislukkingen. De Leuvense ingenieur begon bij Philips waar hij verschillende leidinggevende posities bekleedde. Bastiaens droeg bij tot het succes van de CD Audio-standaard. Hij gaf ook leiding aan de interactieve media-divisie. Onder zijn verantwoordelijkheid werd gewerkt aan de CD-Rom, CD-I, Photo CD en multimedia-uitgaven. Het beviel hem maar matig dat Philips zo lang draalde met het uitbrengen van de interactieve CD.
Bastiaens vertrok dan ook en werd algemeen directeur van Apple's Personal Electronics Division. De 'personal digital assistent' Newton is tot op heden echter niet succesvol. Waarschijnlijk zag Bastiaens dit voortijdig in en zocht hij zijn heil elders.

'Twister'

Zijn start bij Quarterdeck was flitsend. In 1994 moest deze Californische fabrikant van software voor geheugenbeheer drastisch saneren. Direct na zijn aantreden in februari 1995 schoten de resultaten omhoog. Bastiaens ging als een wervelwind door het bedrijf en zette een enorme druk op de ketel.
De resultaten kwamen dan ook snel. Quarterdeck veranderde van een 'utilities' fabrikant met één produkt in 's werelds derde fabrikant van Internet-software. Bastiaens nam verschillende bedrijven over, waaronder Landmark, Internetware, Future Labs, Datastorm en Vertisoft. Bovendien werden strategische investeringen gedaan en sloot Quarterdeck een groot aantal allianties.
Nu de periode van grotere acquisities achter de rug is en Quarterdeck een breed aanbod van hulpprogramma's, Internet-software en produkten voor computergebruik op afstand (Webtalk) heeft, acht Bastiaens de tijd rijp de fakkel over te dragen. Quarterdeck komt tijdelijk onder leiding te staan van een tweemanschap bestaande uit King R. Kee en Anatoly Tikhman.
Na het gunstig verlopen 1995 dreigt het huidige boekjaar dat eind september wordt afgesloten, toch teleurstellend te verlopen. In het derde kwartaal belandde Quarterdeck zelfs in de rode cijfers.
Belangrijkste oorzaak is de tegenvallende verkoop van Quarterdecks vlaggeschip Qemm. Een ander probleem ontstond bij de overname van Datastorm, producent van het datacommunicatie-pakket Procomm. Begin maart ging een enorme stroom orders de deur uit. Toen Datastorm eind maart door Quarterdeck werd overgenomen, leek de verkoop bijzonder stevig. Naderhand bleek dat hier voornamelijk veel inhaalvraag bij zat. In april viel de verkoop al weer terug. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-06T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.