Extreme data: maak er gebruik van

Organisaties moeten hun werkwijze aanpassen en inspelen op de explosie van 'extreme data'. In zijn onderzoek Extreme Data: Rethinking the 'I' in IT stelt CSC dat de grote hoeveelheden data tal van nieuwe mogelijkheden scheppen.

CSC-rapport
Het CSC-rapport trekt rond extreme data vier conclusies: mensen zijn dankzij de mobiliteit van gegevens niet meer gebonden aan een plek, van mensen en voorwerpen valt altijd vast te stellen waar zij zich bevinden, mensen kunnen optimaal met elkaar communiceren en de analyse van dit soort gegevens zorgt voor een diepere betekenis. Organisaties moeten zich dus intensief met nieuwe toepassingen gaan bezighouden. Vooral het feit dat van mensen en voorwerpen, onder meer dankzij de combinatie van gps (global positioning system) en rfid (radio frequency identification) de locatie altijd te bepalen is zal voor nieuwe toepassingen zorgen. Objecten zijn snel te identificeren, voertuigen vallen te traceren en routes kunnen vlug worden bepaald.
De term 'extreme data' verwijst naar de soorten data die ontstaan door de inzet van nieuwe apparatuur. Waar gegevens vroeger centraal, gestructureerd en goed gecontroleerd werden opgeslagen, zijn ze nu veel meer 'losgeslagen'. Ze zijn mobiel, bevinden zich buiten het blikveld van het bedrijf, en zijn ongestructureerd en veelvormig: documenten, tekstbestanden, plaatjes, spraakbestandjes en videoclips.

Vervagende grens

"Data is vrijwel overal en realtime beschikbaar. Dat biedt bedrijven en particulieren enorme mogelijkheden", stelt Ed Luscak, consultant bij CSC (Computer Sciences Corporation) en medeauteur van het rapport. "Extreme data vormt de basis van nieuwe bedrijfsprocessen, intermenselijke communicatie en kennis. Het vereist wel dat organisaties de oorsprong van data bepalen en de toepassing van informatie verbreden."
Door de grote hoeveelheid data vervaagt de grens tussen consumenten- en zakelijke technologie. Dat kan leiden tot overbelasting van systemen. "Het enorme volume aan informatie is een aandachtspunt voor veel bedrijven. Andere maken zich zorgen over zaken als privacy en beveiliging bij de opslag van deze data. Toch overtreffen de voordelen de nadelen op veel vlakken", aldus Lusack.
 
Het CSC-rapport Extreme Data: Rethinking the 'I' in IT is te downloaden via http://www.csc.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Ron Onrust
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.