Glazen verkeersagent

Deutsche Telekom verkent in een testopstelling uitgerust met switches van Marconi, de Britse fabrikant van glasvezelapparatuur, de mogelijkheden van een nieuwe generatie glasvezelnetwerk.

Geautomatiseerde omleiding van netwerkverkeer en overbrugging van grotere afstanden zijn de belangrijkste vernieuwingen, die het tot Global Seamless Network gedoopte onderzoeksproject van Deutsche Telekom de komende maanden in de praktijk moet bewijzen. Het telecombedrijf heeft tussen de twee Duitse steden Berlijn en Darmstadt een aantal glasvezelparen gereserveerd om de Marconi apparatuur te testen in zijn bestaande sdh-systeem (synchronous digital hierarchy). Met deze techniek transporteren de meeste telecombedrijven doorgaans hun gigabitstromen over het glasvezelnetwerk.

Opsteker

"Andere leveranciers van dergelijke apparatuur hebben ook intelligente routering van netwerkverkeer in hun apparatuur verwerkt en werken ook aan het overbruggen van langere afstanden", relativeert Jan Burgmeijer de verworvenheden van Marconi. Burgmeijer is hoofd afdeling telecominfrastructuren voor de publieke sector bij TNO Telecom. Hij noemt het in de praktijk laten testen van Marconi's vernieuwingen door Deutsche Telekom wel een opsteker. Het is volgens hem een interessante test, omdat het telecombedrijf in eigen land over een netwerk beschikt dat verschillende alternatieve hoofdroutes heeft om het verkeer langs te leiden. Daarnaast strekt het netwerk van DT zich uit over lange afstanden en zijn sommige netwerkverbindingen in het huidige netwerk al overbelast.
De geautomatiseerde omleiding van netwerkverkeer vervangt de nu gebruikelijke handmatige ingreep van een operator om het verkeer langs een andere route te sturen. Bij het doorsturen zet de Marconi-switch het binnenkomende licht in de glasvezel naar een andere golflengte over en stuurt het signaal zo langs een andere route. Het verkeer tussen Darmstadt en Berlijn zou op die wijze omgeleid kunnen worden via Keulen, wanneer de capaciteit op de rechtstreekse route tussen de twee steden vol raakt. "Voor de overdracht van de informatie maakt deze omweg van enkele honderden kilometers geen verschil door het waanzinnig hoge tempo van lichtsignalen in zo'n glasvezelnetwerk", aldus Burgmeijer.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.