Enorme verschillen per branche op netwerkgebied

AMSTERDAM - Het jaarlijkse Heliview-onderzoek 'Networking', over de stand van zaken en de ontwikkelingen op het gebied van computernetwerken is weer afgerond. Het rapport is gebaseerd op interviews met 609 bedrijven, desk-research en de inbreng van deskundigen. De meeste vragen hadden betrekking op local area networks (lan's).

Inmiddels beschikt 62 procent van de bedrijven in de doelgroep (vestigingen van tien of meer werknemers) over een lan. De groei van de lan-penetratie wordt geschat op minimaal 8 procent. Dit getal geeft - net als veel van de andere uitkomsten - een vertekend beeld van de werkelijke situatie, doordat omvang en branche waar de ondervraagde bedrijven zich in bevinden grote invloed hebben op de uitkomsten. Zo is de investeringsbereidheid in de transportbranche miniem, terwijl meer dan de helft van de bedrijven in de financiële dienstverlening en de overheid concrete plannen heeft om geld te steken in het netwerk. Ook geldt dat vestigingen meer genegen zijn te investeren in het netwerk naarmate het aantal werknemers oploopt. Het netwerkbeheer wordt meestal (78 procent) uitgevoerd door eigen personeel. Uitbesteding van het beheer gebeurt meestal aan de leverancier van het netwerk. Maar ook hier zijn er grote verschillen tussen de branches onderling.
Netwerkmanagement - de onderzoekers hanteerden als definitie: het bijhouden en/of bijsturen van de netwerkprestaties, foutisolatie et cetera - komt bij 72 procent van de ondervraagde bedrijven niet voor. Alleen vestigingen die switching toepassen doen vaak (59 procent) aan netwerkmanagement.
Bij het gebruik van snelle netwerken komt de overheersing van Fast Ethernet duidelijk naar voren: 16 procent. Hewlett-Packards VG-Anylan komt hier met 2 procent niet in de buurt. In de financiële dienstverlening en de bouw gooit de techniek wèl hoge ogen (respectievelijk 4 en 8 procent).
Novell is met 31 procent het sterkst vertegenwoordigd op het gebied van netwerkbesturingssystemen. Daarna komen Unixware en Windows NT. Maar 32 procent van de bedrijven die nu Novell heeft en toe is aan een nieuw systeem wil overgaan op Windows NT.
Bijna een kwart (23 procent) van alle vestigingen is aangesloten op Internet. In de bouw (6 procent) en de gezondheidszorg (7 procent) hebben echter veel minder bedrijven een aansluiting. Internet wordt voornamelijk gebruikt voor het opvragen van informatie (76 procent) en e-mailen (75 procent). Van alle vestigingen die een aansluiting hebben biedt 27 procent informatie aan op een eigen site.
Bijna een vijfde deel (17 procent) van alle ondervraagde bedrijven heeft een aansluiting op een wide area network (wan). Vooral overheid en financiële dienstverlening zijn veelal aangesloten op een wan: respectievelijk 28 en 26 procent. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-06T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.