Cisco versterkt positie op glasvezel-markt

Cisco Systems investeert fors in de markt van glasvezelnetwerken. Met de overnames van de Amerikaanse routerfabrikanten Cerent Corporation en Monterey Networks probeert het concurrenten als Lucent, Ciena en Nortel Networks de loef af te steken. Naar verwachting zal er op deze markt in 2002 zo�n tien miljard dollar omgaan.

Cerent beschikt over het product Cerent 454: een high end optische router ter grootte van een magnetron voor het razendsnel comprimeren en verwerken van gegevensverkeer op Internet. Ter vergelijking: deze box verwerkt informatie gelijk aan vier miljoen telefoontjes per seconde. Volgens Colin Watts, manager business development Cisco, kunnen aanbieders van netwerkdiensten, zoals kabel- en telefoonbedrijven, hun solide, circuit-gebaseerde netwerken naar een hoger plan tillen zonder alle oude technologie overboord te moeten gooien. "Zij krijgen meer capaciteit voor het aanbieden van een snellere service tegen lagere kosten. Veel van de oudere netwerken bestaan uit separate onderdelen. Met Cerent 454 kunnen deze worden geïntegreerd."
Monterey ontwikkelt zogeheten Wavelength Routers waarmee de capaciteit van glasvezelnetwerken sterk kan worden uitgebreid. Volgens Watts zijn deze producten vooral geschikt voor nieuwe netwerkaanbieders die direct met een IP-gebaseerd glasvezelsysteem aan de slag willen.

Grootste aankoop

Cisco bezat in alle twee de bedrijven een klein belang. Opvallend is het verschil in waarde tussen beide transacties. Cisco koopt Cerent voor 6,9 miljard dollar in aandelen, de grootse acquisitie voor Cisco tot nu toe. Het verkrijgt Monterey via een aandelenruil die 'slechts' 450 miljoen waard is. Cisco verklaart het enorme verschil in aanschafwaarde uit het feit dat Cerent een beursaanvraag had lopen. Had het een al beursnotering gehad, dan zou Cisco gezien de populariteit van beursgenoteerde jonge netwerkbedrijven ook een soortgelijk bedrag kwijt zijn. Daarnaast speelt mee dat Cerent al een werkend product in huis heeft, dat onder meer door Qwest Communications, Frontier, PSI-Net en Williams Communications wordt gebruikt. Monterey's router moet nog op grote schaal uitkomen.
Cerent is gehuisvest in het Californische Petaluma. Het bedrijf is in 1997 opgericht en telt 287 medewerkers. Het bedrijf zou dit jaar een omzet van honderd miljoen dollar kunnen bereiken, maar het lijdt nog wel verlies. Bij Monterey uit het Texaanse Richardson werken 130 medewerkers. Omzetschattingen zijn niet bekend.

Kleine overnames

Cisco zet zijn zinnen op kleine bedrijven die producten ontwikkelen waarmee spraak, data en beeld over ATM- of IP-gebaseerde netwerken gestuurd kunnen worden. Grote overnames - met uitzondering van het in 1996 gekochte Stratacom - worden vanwege de complexe integratieproblemen liever gemeden. Vlak voor de overnames van Cerent en Monterey nam Cisco ook al het Amerikaanse bedrijf Maxcomm Technologies over, een fabrikant van breedband-apparatuur, en de Britse firma Calista, een leverancier van technologie waarmee op PBX-schakelingen gebaseerde telefoonsystemen kunnen worden aangesloten op Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-03T00:00:00.000Z Rik Sanders