Novell belooft toekomst voor Netware

Analisten vrezen dat vernieuwing te laat komt

Novell zet de eerder gedane belofte om Netware niet te laten vallen, kracht bij. De softwareleverancier komt dit jaar nog met verbeteringen voor de huidige versie 5.1 en wil rond het midden van volgend jaar de zwaardere versie 6.0 uitbrengen. Analisten menen echter dat het bedrijf te laat is met die vernieuwing van zijn besturingssysteem.

De laatste jaren hebben we de gedachtengang van ingenieurs gehanteerd: breng gewoon een product uit en dat is dat", zegt Jim Tanner, directeur productmanagement voor Netware. "De afgelopen maanden hebben we onze leiding herzien en nagedacht over beter beheer en marketing voor onze producten."
De topman zet uiteen dat Novell zich nu vooral richt op algemeen directeuren bij bedrijven en minder op de techneuten die in wezen de gebruikers van hun software zijn. Door zich te richten op de beslissers, hoopt Novell beter voet aan de grond te krijgen bij bedrijven. Deze zelfde woorden sprak president Eric Schmidt al in maart dit jaar op de Brainshare-conferentie van zijn bedrijf in Nice.

Plan

Tanner zegt dat de tijd voor actie nu is aangebroken. "We gaan achter onze huidige gebruikers aan om hun ervan te overtuigen dat we meer te bieden hebben dan alleen kleine opwaarderingen; we hebben een compleet toekomstplan voor ze." Een groot deel van Novells klanten gebruikt nog de oude, vertrouwde versie 3.x. Die gebruikers moeten dus nog overstappen naar Netware 5 om de beloofde verbeteringen te krijgen.
De softwareleverancier kondigde vorige week een reeks opwaarderingen aan voor het huidige Netware 5.1. De eerste twee daarvan, een uitbreiding van de Internet-capaciteiten en een verbetering van het bestandssysteem, komen nog dit jaar uit. Een volledige opfrisser voor 5.1, die dan ook de tussentijdse verbeteringen omvat, komt pas in het derde kwartaal van volgend jaar uit.

Six Pack

Daarnaast verstrekte Novell details over de zesde versie van zijn netwerk-besturingsyssteem. Die software, de codenaam Six Pack, is bedoeld voor gebruik op zware systemen, in datacenters. Om dat doel te kunnen bereiken, voorziet de leverancier Netware 6 van ondersteuning voor maximaal 32 processors (symmetric multi-processor, oftewel smp) en mogelijkheden voor het functioneren in cluster van maximaal 32 aaneengekoppelde, samenwerkende servers.
In de eerste helft van volgend jaar onderwerpt Novell béta-versies van Netware 6 aan niet-publieke tests. De afgeronde uitvoering moet in de eerste helft van 2001 op de markt verschijnen. Daarmee doorkruist het de aangekondigde reeks opwaarderingen voor Netware 5.1.
Gebruikers van die huidige versie kunnen volgens Tanner middels die verbeteringen de functionaliteit en het prestatieniveau van Netware 6 bereiken. Qua licentiekosten zijn klanten echter beter af als ze overstappen naar de toekomstige versie, aldus de Netware-directeur. Novell onthult nog geen prijzen voor de 5.1-verbeteringen en de nieuwe versie 6. Dat wil het bedrijf pas doen kort voor de lancering van de producten.

Niet overtuigd

Analisten en beleggers zijn echter nog niet overtuigd van de nieuwe strategie. Novell kampt namelijk al langer met het probleem van relatief ineffectieve marketing en een klein marktaandeel. Dit gebrek aan vertrouwen draagt bij aan de slechte financiële resultaten die de reeds lopende reorganisatie verder onder druk zetten. De beurswaarde van Novell bedroeg in maart nog tien miljard dollar, maar is sindsdien ingezakt tot ongeveer drie miljard dollar.
Software-analist Charles Philips van investeringsbank Morgan Stanley Dean Witter is onaangedaan door de aankondigingen van Novell. "Netware 6 is ongeveer vier jaar te laat om nog echt betekenis te hebben. De markt zal het meer zien als een vervolg-opwaardering die bestaat uit wat extra functionaliteit en enkele lapmiddelen. Dit in tegenstelling tot een echt nieuw product dat impact heeft op concurrerende besturingssystemen."

Windows 2000

Novell-topman Tanner veegt deze harde kritiek van tafel met de opmerking dat Netware nu al meer te bieden heeft dan concurrent Windows 2000. "Die software kan bij uitval overschakelen naar slechts één andere server in een cluster, terwijl Netware 6 wel eenendertig uitwijkmachines heeft." Daardoor is het veel robuuster als applicatieplatform en kan het veel verder meegroeien met toenemend gebruik, redeneer Tanner.
Eerder dit jaar erkende operationeel directeur Stewart Nelson van Novell wel dat de omzet te lijden heeft onder Windows 2000. Leverancier Microsoft heeft het ook gemunt op Netware-gebruikers middels de vorige maand gelanceerde beheer- annex migratiesoftware Services for Netware 5.0.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.