Netscape begeeft zich op mainframemarkt

Netscape Communications werkt sinds deze maand samen met zeventien softwarefabrikanten aan applicaties die mainframesystemen moeten verbinden met het 'world wide web'.

In deze alliantie bevinden zich ondermeer Attachmate, Bea Systems, Blue Lobster, Information Builders, NCR en Siemens-Nixdorf. Het aantal partners in deze samenwerking weerspiegelt de verschillende soorten mainframesystemen die tegenwoordig in gebruik zijn, aldus Netscape.
In de komende maanden lanceren deze bedrijven programma's gebaseerd op Netscapes Open Network Environment, de Communicator clientsoftware en het Suitespot serverpakket. Deze omvatten open standaarden als Dynamic Html, Java, Javascript, Lightweight Directory Acces Protocol (Ldap) en Common Object Request Broker Architecture (Corba).

Web-toegang

Het doel van dit initiatief is via het Web toegang bieden tot mainframe-data zoals gegevens over kredieten, overzichten in de gezondheidszorg en personeelsgegevens. Deze informatie wordt dan omgezet in Html-, Java- of Javascript-formaat. Een gewone webbrowser kan deze documenten vervolgens weergeven en bewerken.
"Tussen de 60 en 80 procent van alle bedrijfsinformatie ligt opgeslagen in mainframes", schat Danny Shader, vice-president bij Netscape. "Dit is een grote potentiële markt voor ons." Shader beweert dat hierdoor de nieuwste beveiligingssoftware en Internettechnologie ook voor mainframe-hardware is te gebruiken.

Javabeans

Eind dit jaar zullen Bea en Blue Lobster hun verbindingssoftware voor mainframes uitbrengen als Javabeans. Dit zijn componenten geschreven in de programmeertaal Java, die als losse elementen aan andere 'beans' gekoppeld worden. Information Builders werkt al sinds juni samen met Netscape om zijn programmatuur voor database-ontsluiting te integreren met diens serversoftware.
De grote tegenstander van dit kersverse samenwerkingsverband is IBM, vooral doordat het merendeel van alle mainframes wereldwijd door deze computergigant zijn gefabriceerd. IBM heeft zich inmiddels ook al op het pad voor web-toegang begeven, ondermeer door het toepassen van Java. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.