Vol ongeduld ligt Internet2 te wachten

Op den duur betalen voor hoogwaardige diensten

De Amerikaanse president Clinton heeft een heilig vertrouwen in het Internet. Dat hebben hij en zijn vice-president Gore diverse malen verklaard. Clinton kijkt niet op een miljoen meer of minder om onderzoek naar een nieuwe super highway, Internet2, mogelijk te maken

Ongekende snelheden tot 2,4 Gbps, nieuwe breedbandtoepassingen, een nieuwe versie van IP, real-time applicaties en video-conferencing', vol ongeduld ligt Internet2 klaar om zijn intrede te doen.
Zo'n honderd universiteiten in de Verenigde Staten zijn momenteel volop aan het experimenteren met wat over enige tijd als Internet2 door het leven moet gaan. Opvallend zijn de verschillen die in zendsnelheden ontstaan: 56 Mbps nu tegen 2,4 Gbps (2,4 miljard bits per seconde) in de nieuwe situatie. Voor een deel zullen echter snelheden van 155 Mbps en 622 Mbps worden gehanteerd. Om dit mogelijk te maken loopt de backbone van Internet2 over de zogenoemde 'very fast backbone network service'. De omgangstaal wordt IP6, de nieuwe versie van IP.
Hoewel het opvoeren van de zendsnelheid een belangrijk onderdeel uitmaakt van de proefnemingen, is dat niet het voornaamste doel. "Ik denk vooral aan de implementatie van oplossingen voor andere netwerkparameters, die ik van even groot belang vind als het aspect bandbreedte", meent John Patrick, vice-president Internet-technologie van Internet Business Machines (een van de partners in het project).

Commercieel

Volgens woordvoerder Patrick zijn de verbeteringen via Internet2 in eerste instantie bedoeld voor gebruik op universiteiten. "Maar het ligt voor de hand dat er daarna snel wordt overgeschakeld naar commercieel gebruik. Net als dat destijds met het huidige Internet is gebeurd."
Het is de bedoeling dat het Net wordt gebruikt voor het versturen van e-mails, het 'world wide web' en nieuwsgroepen. Bij het tweede net kan - doordat nieuwe protocollen worden aangeboden - vooral gedacht worden aan digitale video en tele-immersion. Dit laatste is het vanuit verschillende plaatsen uitwisselen van ervaringen in een virtuele omgeving.

Gigapops

Het installeren en testen van nieuwe supersnelle Gigapops (Gigabit Point of Presence), centrales die zelfs diverse Gigabits per seconde kunnen doorlaten, en het werken met atm (asynchronous transfer mode) vormen belangrijke punten van onderzoek. Atm is een technologie die vaak in verband wordt gebracht met multimediale toepassingen. Het wordt ideaal geacht voor de 'real-time' wensen voor beeld en geluid. Het belangrijkste toepassingsgebied van atm ligt momenteel nog bij de traditionele datacommunicatie.
De campusnetwerken op de Amerikaanse universiteiten bieden nu nog te weinig mogelijkheden om de Internet2-diensten volledig te kunnen benutten. Ethernet (10 Mbps) is te 'traag', met Fast Ethernet (100 Mbps) gaat het al een stuk beter, maar een overstap naar atm-schakelingen lijkt het meest voor de hand te liggen om optimaal het 'andere' Internet te kunnen omarmen.

Europa

Niet alleen in Amerika wordt hard gesleuteld aan een wereldwijde introductie van Internet2. In Europa buigt een consortium, TEN-34, zich over de mogelijkheden van de nieuwe super highway. Deze groepering werkt vooralsnog met netwerken die een snelheid halen van 155 Mbps. Een punt van onderzoek vormen met name de mogelijkheden tot reservering van bepaalde soorten verkeer, bijvoorbeeld video. Hiervoor wordt het 'resource reservation protocol' (RSVP) gebruikt. Internet2 biedt daarmee Quality of Service (QoS): de mogelijkheid om voorrang te krijgen, via reservering, van verkeersstromen.
Cisco is één van de vooraanstaande bedrijven die de afgelopen tijd door middel van hybride-technieken nieuwe routerings- en schakeltechnieken hebben ontwikkeld. Dat alles met het doel de zendsnelheid te laten toenemen en tegelijkertijd het aantal knelpunten te doen verminderen. Daarmee worden in toenemende mate kwaliteit en service gegarandeerd.
"Dat brengt ons wel op de vraag", aldus Dave Davies van TEN-34, "of je voor dergelijke hoogwaardige diensten geen vergoeding mag vragen. Internet is gratis, los van de telefoontikken tijdens het gebruik en het abonnement bij de provider. Ik denk dat je niet vreemd moet opkijken als er over enige tijd voor het leveren van kwalitatief goede diensten een bepaald tarief wordt gevraagd."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Thijs Wartenbergh
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.