Onbekendheid maakt Iridium onbemind

Dit artikel delen:

Te hoge prijzen en een gebrek aan vertrouwen van klanten hebben het bedrijf voor satellietcommunicatie Iridium in de problemen gebracht.

Volgens Mans Lejeune, hoofd verkoop van Glocall, leverancier van producten voor onder meer Iridium, zijn de aanloopproblemen van de onderneming mede veroorzaakt door het ontbreken van tijd die potentiële klanten nodig hebben om zich bewust te worden van de mogelijkheden die satellietcommunicatie biedt. "Iridium had duidelijk hogere verwachtingen. Ik had hen ook kunnen vertellen dat dit niet reëel was."
Deze week heeft Iridium surseance van betaling aangevraagd. Het bedrijf, een initiatief van Motorola, kon niet binnen de gestelde termijn aan zijn financiële verplichtingen voldoen. De schulden van Iridium bedragen meer dan zes miljard gulden. De toekomst van de onderneming is onzeker. Lejeune blijft optimistisch: "Ik verwacht dat een nieuwe investeerder zich zal melden." Iridium beschikt inmiddels over 66 satellieten die in een baan om de aarde geschoten zijn. Ook ICO Global Communications, dat werkt aan een wereldwijd satellietnetwerk, ondervindt problemen met de financiering. Het bedrijf, met KPN Telecom als investeerder, slaagde er niet in een groep investeerders over te halen om 1,2 miljard gulden in ICO te steken.

Hindernis

Dure telefoons en de hoge gesprekskosten vormden lange tijd de grote hindernissen voor de doorbraak van satellietcommunicatie. Dit doet nu geen opgeld meer, zegt Lejeune. "De gesprekskosten zijn in zes maanden tijd gedaald van zeven dollar (veertien gulden) tot ongeveer anderhalve dollar (drie gulden) per minuut. Wij moeten nu de klanten overtuigen."
Sinds de introductie van Iridium is het aantal gebruikers van satelliettelefonie in Nederland zichtbaar toegenomen. Traditionele gebruikers komen nog steeds uit de scheepvaart, olie- en gaswinning en journalistiek. Kortom, bedrijven met vestigingen in verre oorden, die niet bereikbaar zijn via vaste telefonie. Mobiele telefonie, dat steeds meer mogelijkheden biedt voor minder geld, vormt hierbij een groeiende concurrent.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy