Microsoft moet broncode overhandigen aan Justitie

Spanning stijgt tijdens aanloop naar rechtszaak

Microsoft moet het Amerikaanse ministerie van Justitie de broncode van Windows 95 en 98 geven. Daarnaast moet de softwarefirma voorzitter Bill Gates beschikbaar stellen voor een kruisverhoor van tenminste twee dagen.

Dit bepaalde rechter Thomas Penfield Jackson vorige week na klachten van Justitie dat Microsoft niet meewerkt aan het voor-onderzoek. Hiermee verhevigt zich de onenigheid tussen de twee partijen in de anti-trustrechtszaak die over enkele weken begint.
Justitie wil de broncode van het besturingssysteem onderzoeken om te bepalen in welke mate de Internet Explorer daadwerkelijk is geïntegreerd met de huidige en vorige versie van Windows. Microsoft spreekt in dit verband van "blauwdrukken die het software-equivalent van de formule voor Coca Cola zijn" en eiste dan ook beschermende maatregelen. De door Justitie gewenste tweedaagse ondervraging van Gates is "een oneerlijk en misleid beslag op zijn kostbare tijd", aldus Microsoft. De firma wou zijn topman komende week voor maximaal acht uur beschikbaar stellen.

Geen tijdslimiet

Die wens is door rechter Jackson terzijde geschoven. "Ik wil geen limiet stellen aan de tijd die nodig is voor ondervraging van meneer Gates", aldus de rechter. Hij bepaalde ook dat Microsoft wel degelijk zijn broncode uit handen moet geven, maar benadrukt dat er "zeer strenge straffen verbonden zijn aan het vertrouwelijkheidsaspect" van deze procedure. Het belaagde softwarebedrijf verklaarde de code alleen over te dragen indien de overheidsexperts die de code moeten onderzoeken een verklaring tekenen. Daarmee verplichten zij zich de komende twaalf maanden niet aan andere besturingssystemen te werken en voor een periode van anderhalf jaar niet in dienst te treden bij een aantal softwarebedrijven.
De broncode van het besturingssysteem kan cruciaal zijn voor de rechtszaak van Justitie, die beweert dat Microsoft het gebruik van zijn Internet-browser illegaal verbindt met de verkoop van Windows. De softwareleverancier heeft altijd al beweerd dat de twee producten zijn geïntegreerd vanwege technologische redenen en niet uit concurrentie-overwegingen. De overheid wil aantonen dat de aparte programma's alleen zijn verbonden met het doel rivalen als Netscape de das om te doen. Microsoft reageert hierop met de bewering al aan een browser te werken voordat Netscape bestond.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.