Intel pakt flessenhalzen aan

Nieuwe processorarchitectuur op IDF onthuld

Computers kampen in toenemende mate met energieverbruik, hitte, kloksnelheidsgrenzen en andere flessenhalzen. AMD heeft dit deels aangepakt met zijn keuze voor HyperTransport. Concurrent Intel komt met een nieuwe processorarchitectuur.

Intel onthult eind deze maand op zijn Developer Forum (IDF) te San Francisco een nieuwe architectuur voor zijn x86-processoren. Deze moet de vijf jaar oude basistechnologie (Netburst) van de Pentium 4 - en varianten als de Celeron en Xeon - vervangen.
Amerikaanse woordvoerders bevestigen dat Intel de nieuwe architectuur op IDF onthult. De eerste processoren op basis van de nieuwe technologie moeten in de tweede helft van 2006 op de markt verschijnen. Analisten speculeren al over de timing daarvan in combinatie met het overstappen van Mac-fabrikant Apple naar Intel-chips. De twee bedrijven zijn tot op heden terughoudend over de exacte plannen en de configuraties van Macs met Intel-chips ('Mactels').
Het is ook nog onbekend wat de nieuwe Intel-architectuur inhoudt. Vermoedelijk gaat het niet zozeer om processorsnelheid, maar om energieverbruik, warmteproductie, bussnelheid en andere chip- en systeemeigenschappen. De nieuwe architectuur is naar verluidt dan ook afgeleid van Intels energiezuinige en toch krachtige Pentium-M.

Geheugencontroller

Concurrent AMD is geruime tijd terug al overgeschakeld op een efficiënter ontwerp voor datadoorvoer en geheugentoegang. Berichten doen nu de ronde dat Intel - in navolging van AMD - geheugencontrollers gaat inbouwen in zijn processoren. Dit moet de flessenhals van de Front Side Bus (FSB) wegnemen.
Marktmonitor In-Stat voorspelt dat in 2009 zeventig procent van de x86-processoren een eigen geheugencontroller aan boord heeft. Dat percentage ligt nu nog op twintig en bestaat geheel uit AMD-chips. De prognose van In-Stat zou de strategie van Intel dus voorspellen.

Snelheidsrace

Intels nieuwe architectuur vervangt Netburst, dat in 2000 is onthuld. Dat basisontwerp debuteerde met de Pentium 4-processor. De eerste exemplaren van die chip legden het qua prestatieniveau nog af tegen Pentium III-processoren op gelijke kloksnelheid. Netburst bood echter de mogelijkheid de kloksnelheid aanzienlijk op te voeren, wat Intel dan ook heeft gedaan.
Het bedrijf was toen verwikkeld in een snelheidsrace tegen AMD, die Intel vóór de introductie van Netburst begon te verliezen. Nu loopt Intel echter tegen de grenzen van de Netburst-architectuur op. De chipfabrikant heeft de geplande 4 GHz-uitvoering van de Pentium 4 onlangs geschrapt. Die zou te veel energie verbruiken en te veel hitte opwekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.