Cabletron stoot Spectrum af

Spectrum, de divisie van Cabletron die netwerkbeheersoftware levert, wordt nog dit jaar zelfstandig. Het moederbedrijf wil wel een meerderheidsbelang in Spectrum houden. Met deze verzelfstandiging hoopt de softwaredivisie zich beter in de markt te profileren.

Spectrum bouwt beheersoftware die door de uitgebreide functionaliteit pas goed tot zijn recht komt bij netwerken met meer dan duizend PC's.
In de praktijk komt het nogal eens voor dat Spectrum is geïnstalleerd op hardware van concurrenten als Cisco en 3Com.
"De combinatie van onze software met hardware van de concurrent leidt ook vaak tot verwarring", zegt Wim Horseling, product marketing manager bij Cabletron. "Veel gebruikers denken dat Spectrum bedrijfseigen kenmerken van Cabletron heeft. Daarom geven ze veelal de voorkeur aan Openview, de beheersoftware van Hewlett-Packard."

Open

Volgens Horseling heeft Spectrum in het topsegment van de markt een aandeel van 37 procent, bijna evenveel als Openview. Hij kan niet bevestigen dat Spectrum voor het eind van dit jaar zelfstandig wordt, maar hij acht het wel waarschijnlijk. "Om het marktaandeel van Spectrum te vergroten, heeft de software meer open kenmerken gekregen, zodat het is losgekoppeld van de technieken van Cabletron. Nu de software een open karakter heeft, is het product makkelijker te implementeren. Het zou een logische stap zijn de verzelfstandiging volledig door te voeren." In Nederland is de distributie inmiddels in handen van SMT en is Nrcc aangesteld als wederverkoper.
De verzelfstandiging van Spectrum is de eerste opvallende actie van de in juni benoemde topman Piyush Patel. De nieuwe leider kwam bij Cabletron toen zijn bedrijf Yago Systems vorig jaar werd overgenomen. Patel maakte bij zijn benoeming meteen duidelijk dat Cabletron de kant op moet van de dienstverlening, want daar valt volgens hem het geld te verdienen. De nieuwe topman is het technische geweten van de Layer 3-routingswitch, naar verluidt het succesvolste product in zijn soort.

Verlies

Cabletron ligt zwaar onder vuur. Na tegenvallende resultaten reorganiseerde het bedrijf begin dit jaar. Dat kostte driehonderd mensen hun baan, ook een fabriek in het Amerikaanse Ironton moest sluiten. De reorganisatie heeft niet geholpen, want het laatste kwartaal, afgesloten op 31 mei, leed het bedrijf een verlies van 22,5 miljoen dollar. Dat was bijna het dubbele van het verlies een jaar daarvoor, terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef op 350 miljoen dollar.
De slechte resultaten en de snelle wisselingen in het management leiden tot hardnekkige geruchten dat Cabletron in de etalage zou staan. Analisten noemen als gegadigden voor de koop onder andere Alcatel, Ericsson, Nortel en Compaq. Een overname wordt echter hardnekkig ontkend. Horseling wijst erop dat Compaq onlangs een oem (Original Equipment Manufacturer) contract sloot voor de Cabletron-producten. "AT&T heeft onze 'smart switch router' opgenomen in zijn totaaloplossing. Dat zouden ze niet doen als een overname in de lucht zit."   WA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.